Най-важен за класирането в първи клас е критерият уседналост, който дава и най-голямо предимство. Родителите вече не чакат на опашки пред училищата и не е необходимо да събират и предоставят документи за критериите, тъй като те вече се проверяват служебно.

"Системата е отворена от днес до 5 юни, неограничен е броят на училищата, които могат да посочват родителите, важно е да се запознаят детайлно с всяко училище. Важно е кои са граничните райони, защото дават допълнителни точки. Родителите трябва да бъдат коректни в данните, които подават. Важно е да се спазват сроковете и правилата", заяви пред БНТ Ваня Кастрева, началник на Регионално управление на образованието-София.

По думите ѝ няма значение кога е подадено заявлението.

"До 5 юни в 18 часа могат да се актуализират данните, да се преподредят желания. През август системата е затворена, има общо 4 класирания", допълни Ваня Кастрева.

Тя призова да се следи системата и да се спазват технологичните стъпки и подчерта, че класирането е единствено през системата.

"При частните училища и училищата към Министерството на културата е автономна системата за прием. Проблем е, че има нови квартали, в които все още няма образователна инфраструктура, където очакваме да започнат строежите, разпределянето на децата е обвързано с адресните регистрации", каза още Ваня Кастрева.