Премиерът акад. Николай Денков съобщи на специален брифинг в Министерския съвет, че правителството качва за обществено обсъждане предложение за промени в закона за висшето образование, с които отпадат таксите за обучение на студентите и докторантите държавна поръчка. Остават таксите за обучение в платена форма, уточни той. 

"Основната цел е да подобрим достъпа до тези студенти, които идват от по-ниски социални слоеве, от малки населени места, които все още имат затруднения, като част от разговора беше, че тези мерки трябва да бъдат допълнени от мерки за още по-стриктно спазване на критериите за качество. Основното е да сме сигурни, че няма умно дете, младеж в България, който иска да учи в университета и не може да го направи, защото трябва да плаща такси", посочи министър-председателят. 

Той обясни, че средствата са осигурени още от втория семестър на тази академична година и съответно са осигурени и за първия семестър на следващата година (2024-2025 г.) 

Общият брой на студентите, записани в държавните висши училища през 2022-2023 г., е 188 194. Подобна е бройката и за тази година. 

Премиерът Денков подчерта, че има и много европейски държави, които вече са въвели такова безплатно обучение. На бюджета годишно ще струва 120-150 млн., коментира още той.

Теменужка Петкова подчерта, че това предложение е обсъдено в рамките на управленското мнозинство и ГЕРБ-СДС подкрепя категорично инициативата.

По-рано от правителствената пресслужба съобщиха, че кабинетът предлага да отпаднат таксите за обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища, приети в местата, които държавата субсидира. За целта ще бъдат инициирани промени в Закона за висшето образование. Образованието винаги е било национален приоритет, а с последните промени в Конституцията на България е обявено за национална ценност. Отпадането на таксите ще улесни достъпа до висше образование на всички български граждани, независимо от техния социален статус и финансови възможности, се посочва в съобщението на пресслужбата на кабинета.