Над 80% от родителите не одобряват по-ранно начало на учебната година. Това сочи онлайн анкета сред 1939 родители на Асоциация "Родители" по повод идеята на МОН 15-и септември да остане в историята и първият звънец вече да бие седмица по-рано - около 6-7 септември.

Идеите на Денков: Край на тестването и старт на годината - 5-7 септември

Тази промяна на учебното време, както и малките ученици да завършват няколко седмици по-късно и да има по-дълги ваканции, анонсира вчера просветният министър Николай Денков. На следващ Отраслов съвет в МОН той ще търси одобрението на социалните партньори.

Техни представители коментираха пред "Труд", че засега се намираме много далеч от вземането на решение за толкова сериозна промяна, макар да има гласове в подкрепа.

То минава както през одобрението на родителите, така и през промени в Закона за училищното и предучилищното образование, които трябва да подкрепят депутатите.

Всъщност анкетата на асоциация "Родители" сочи, че мнозинството от родителите - 73% - категорично не одобряват предложението за ранен старт. Ако към тях се прибави и делът на тези, които са посочили "по-скоро не одобрявам", процентът неодобрение става 81%, сочат данните.

Едва всеки десети (10%) напълно одобрява ранен старт. Според мноминството от родителите децата са претоварени по време на годината и имат нужда от дълга лятна почивка (19%). Причината за това претоварване е прекалено наблъскания учебен план и преподавания материал, който трябва да се преструктурира и олекоти (9%), за да има повече часове за упражнения и усвояването му.

"Винаги сме били съгласни за преструктуриране на учебната година по много причини. Би следвало всички да са печеливши от цялото упражнение и то да бъде нещо позитивно, но като всяка идея може да звучи прекрасно, но въпросът е как ще бъде въведена", коментира Ева Борисова от Асоциация "Родители".

Родителите искат по-гъвкави програми, освен това питат кои ще са по-дългите ваканции, коментира Яна Алексиева, изпълнителен директор на асоциацията.

"Ще заговорим ли най-накрая за еднодневен режим? Никой родител не иска детето му просто формално да седи в училище затрупано с безкрайно много материал, защото в анкетата много от родителите отбелязват силната натовареност на децата - за кратко време, много знания и материал", посочва тя.