След изпита по български език и литература, днес седмокласниците се явяват и на национално външно оценяване по математика след 7 клас. Очаква се 59 414 ученици да положат изпита.

Изпитът започва в 9 часа и ще се състои в 1665 училища, в които има общо 5430 зали. Ще има общо 23 задачи. Толкова бяха като брой и през миналата година. Във втората част от изпита седмокласниците отново ще решават три задачи със свободен отговор. 

Промяна обаче има в две от задачите в първата част от теста. В този модул всички 20 задачи през настоящата година ще са с избираем отговор - за разлика от миналата година, когато 18 бяха с избираем, а две - с кратък свободен отговор. 

Има промяна и във времетраенето на изпита. Тази година първата част ще продължи общо 75 минути, което е с 15 минути повече спрямо миналата година. Времето за втората част остава същото – общо 90 минути.

На 19 юни седмокласниците се явиха на националното външно оценяване по български език и литература. Те писаха по общо 26 задачи на изпита. 

Двата изпита са едни от най-важните в образованието, защото те са вход към желаните от учениците гимназии. Резултатите от изпита по математика ще бъдат обявени до 2 юли.