Новата учебна година започва на 15 септември, което съм го казал многократно, но продължават разговорите дали началото на следващата учебна 2023/2024 година може да е по-рано - от 7 септември. Идеята е да се използва една допълнителна седмица от пет дни, които да се разпределят по-равномерно през учебната година, като ваканционни дни. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

Той обясни, че целта е да се създаде ритъм на учене-почивка-учене-почивка, както е в западните образователни системи. За да стане това, са необходими промени в Закона за предучилищното и училищното образование, и предстои публично обсъждане. Крайното решение ще бъде взето, когато сме убедили обществото, че това ще бъде полезно, увери образователният министър.

Искаме също, освен тази една седмица, която трябва да се разпредели като учебни дни, защото от първи до шести клас нашите деца учат много по-малко от техните връстници в чужбина, да добавим две седмици в края на учебната година. Те ще бъдат използвани за проектно обучение, за нови форми на образование и за преговор на учебния материал. Целта е учениците да могат да завършат учебната година, като са усвоили материала, който са учили през годината, обясни министър Денков.

"Образователният облак" ще бъде готов за началото на новата учебна година - през септември, и в него ще има електронни образователни ресурси, които ще са безплатни за всички деца в България, съобщи министър Николай Денков. Той подчерта, че всички деца у нас трябва да имат достъп до качествено образование.

Малка част от украинските деца, които са в България, са поискали да се включат в образователната ни система, каза министър Денков. Той добави, има деца от Украйна у нас, които се организират в кооперативи, но те не са част от нашата училищна система. Тези деца учат онлайн по украинската образователна система. Обсъждаме в Министерския съвет да им помогнем през лятото, когато завърши украинската учебна година, да продължат с обучението за наваксване на техните пропуски, но извън нашата образователна система.

Имаме еднократна помощ от 300 лева за украинските студенти, които учат в българските висши училища, съобщи образователният министър.

Темата за климатологията и за новите зелени енергии са застъпени в учебните програми, но с вицепремиера Борислав Сандов от месеци обсъждаме е, че техни експерти ще се включат в етапа на усъвършенстване на учебните програми - през май и юни. Експертите от екологията ще направят също преглед дали липса нещо важно в учебните програми, за да бъде допълнено, каза министър Денков.

Днес образователният министър, вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, и кметът на София Йорданка Фандъкова откриха учебен автоцентър "Макгахан" и "Водородно училище за зелено бъдеще" в Професионалната гимназия по транспорт "Макгахан" в столицата.