Слабите оценки на матурите са тенденция от няколко години. От една страна се обясняват и с обучението в електронна среда. Това министърът на образованието Галин Цоков.

В рамките на следващите седмици и месеци ще се направи доста сериозен анализ за това как се променят резултатите на учениците през последните три години. Това ще даде информация за подготовката на учениците, както и дали самото училище има някакъв проблем и трябва да се подпомогне, за да се реши.

Галин Цоков каза, че се предвижда концептуална промяна в образованието. През следващите седмици тя ще е насочена към два основни момента. На първо място - промяна в учебните програми. Трябва да станат по-рамкови, компетентностно ориентирани. Второ - трябва да има промяна в оценяването, което ще оценяване към умения и компетентности, а не само върху възпроизвеждане на знания.

Според министъра на образованието тази промяна трябва да започне сега, защото след години ще бъде късно. И трябва да започне още от първи клас, дори от предучилищното образование.

Цоков заяви, че парите за образование в бюджета за 2023 са увеличени с близо над 700 млн. лв., в сравнение с миналата година. Бюджетна комисия вчера прие нови инвестиционни програми, които ще са насочени към образованието, каза още министърът пред БНТ.

Галин Цоков коментира и внесената от БСП подписка за референдум против джендър идеологията в образованието. Каза, че в момента няма реален проблем, свързан с тези страхове на политиците.

В образователните организации има достатъчно механизми, самите училищни ръководства и учители да следят в рамките на училищата да не се разпространяват материали, свързани с ненавист към човека и разпространяване на концепции, които са в противовес с общите ценности.

Регионалните управления по образованието също следят за различните дейности, които се организират от неправителствени организации.

"Нашата образователна система е основана на определени принципи, свързана с демократичност и спазване на човешките и гражданските права. Работещите в системата спазват етичните принципи за работа с деца", каза още Цоков.