На 15 септември  от 11:00 ч. Медицински университет – Пловдив ще открие официално академична 2023/2024 година. Тържеството ще се състои  в двора на Университета пред Аудиторния комплекс. 

На церемонията ще присъстват представители на държавната и местна власт, ректори на висши партньорски училища, директори на университетски болници, както и партньори на университета.

Като част от програмата на събитието проф. Мариана Мурджева – ректор на МУ-Пловдив, ще награди студентите, приети с най-висок бал.  Награждаването ще бъде последвано от традиционното символично предаване на „Щафетата на познанието“ – статуетка, изобразяваща свитък на познанието и храм с ключалка към науката,  която  ще се връчи на отличниците от тази кандидатстудентска кампания.

Своеобразна кулминация на тържеството ще бъде „Церемония на бялата манта“. Тя ще се проведе за първи път в МУ-Пловдив и на нея първокурсниците ще облекат своята първа бяла манта, след което ще положат тържествена клетва като студенти на МУ-Пловдив. С клетвата те ще приемат привилегиите и отговорностите на изучаването на медицинската професия.

След тържественото откриване предстоят Денят на ориентацията на първокурсниците и традицията по засаждане на дърво от новоприетите випуски от всички факултети на Медицински университет – Пловдив.