Двама малки пловдивчани представиха достойно страната ни в Дубай. Братчетата Кристиан и Александър са завоювали невероятен успех на Международната Олимпиада по ментална аритметика „Horus 7“, която се проведе в началото на ноември. В състезанието те надвили с математическите си умения над 180 деца от 10 държави, включително ОАЕ, Египет, Йемен, Саудитска арабия, Алжир, Нидерландия, Румъния, Армения и Ливан.

Най-високо отличие – титла „Шампион на Шампионите“ грабнал 8-годишният Кристиан Кръстев. По-малкият му брат – Александър, който е едва на 5 и половина, завоювал титлата шампион, пиши TrafficNews.

Тава далеч не е първият път, в който малките пловдивчани развяват българското знаме в чужбина. Те са донесли у дома грамоти, купи и медали, чиято бройка е трудна да се изброи, споделя майка им Николета.

 
 

Тя разказва, че интересът към менталната аритметика започва първо при по-голямото ѝ дете: „Кристиан прояви любопитство към това занимание, след като гледа участието на математика Калоян Гешев в „България търси талант“. Неочаквано за нас каза, че иска и той да пробва да смята така бързо. Намерихме школата на SmartyKids в „Южен“ и го записахме почти на шега. Той дръпна в развитието си доста бързо и още на първото си участие в състезание грабна първото място“.

Родителите на Кристиан и Александър са учили висша математика, а дядо им е възпитаник на Математическата гимназия в Пловдив. Въпреки това потомствената талант никога не е била повод за болни родителски амбиции, казва Николета. Вместо това страстта, която по-големият брат демонстрирал след близо година изучаване на ментална аритметика, мотивирала малкият да тества възможностите си.

„След едно от състезанията на Кристиан, Александър каза – „Искам и аз да печеля!“. Беше на 4 и половина, все още не можеше да пише, но пожела също да бъде записан в академията. Изпълнихме желанието му, а той само в рамките на седмица постигна такива успехи, които не сме очаквали – научи се да пише всички цифри. Успя да премине през първо ниво за 5 месеца, второ ниво мина за 8 месеца, а в момента е на трето“, допълва Николета.

Така любовта към смятането се превърнала в заразен ентусиазъм. Към днешна дата двамата полагат големи усилия да се мотивират взаимно. Явяват се заедно на международното европейско състезание на SmartyKids, където печелят първо място във възрастовите си групи. Следват редица малки и големи олимпиади и състезания, където се представят блестящо. Зад целия този успех обаче стоят ежедневни упражнения, занятия и самостоятелно решаване на задачи.

Въпреки това Кристиан и Александър изживяват пълноценно детството си, допълва майка им. Големия спортува плуване, малкият – баскетбол. Фенове са на Лего и IQ игрите.

 За чувството и ангажимента да имат надарени деца, Николета споделя: „Изключително горди сме с тях. Но на мен ми се иска всичко, което те правят, да бъде водено от вътрешното им желание. Ние с баща им, каквото и да ни коства, ще застанем зад тях. За нас като родители това е голямо предизвикателство – и финансово, и времево. Лошото е, че в България и конкретно Пловдив не се обръща никакво внимание на такива деца“.

По думите ѝ успехите на надарените деца остават на заден план и държавата не отделя достатъчно ресурс и уважение към заслугите им. „Когато кацнахме в Дубай, където се проведе състезанието „Horus“ 7, заедно с нас пристигна и националният отбор по минифутбол. Тях ги чакаха журналисти, полетът им също не са го плащали сами. Нали разбирате къде е разликата?“, допълва Николета.

Кристиан и Александър обаче не се чувстват недооценени: „Връстниците им не проявяват негативизъм към успехите им, а се радват за тях. Те се щастливи от всеки поздрав, който получат в училище или в детската градина. Благодарни са за всичко, което правим, за да им подсигурим възможността да се състезават. Прави ми впечатление, че дори да са малки, сами си дават сметка за това“.

Резултати от Международната Олимпиада Horus 7 в Дубай:

Най-високо отличие, титла Шампион на Шампионите грабна Кристиян Кръстев (SmartyKids Пловдив Южен).

Титла Шампион завоюваха Александър Кръстев (SmartyKids Пловдив Южен), Захари Енчев (SmartyKids Велико Търново) и Изабела Димитрова (SmartyKids Горна Оряховица).

С медал за 1-во място се завърнаха: Владимир Иванов (SmartyKids Велико Търново), Антон Стоилов (SmartyKids Дупница), Дея Светлиева (SmartyKids Монтана), Елизабет Димитрова (SmartyKids Горна Оряховица), Елизабет Христова (SmartyKids Монтана) и Керем Хазим (SmartyKids Несебър).

Бронзово отличие завоюваха: Кристияна Дамянова (SmartyKids Монтана), Карло Митов (SmartyKids Монтана), Гергана Мишова (SmartyKids Козлодуй) и Андрей Русинов (SmartyKids Монтана).