Единодушно с 4 гласа "За" СЕМ реши да бъдат наложени две глоби на БНР. Едната санкция е в размер на 7 000 лева за нарушаване на индивидуалната лицензия.

Вторият акт е за нарушаване на принципа за гарантиране правото на информация, а санкцията е максималната - 20 000 лева.

В края септември, на 28-ми, медийният регулатор даде седмица на генералния директор Светослав Костов да сдаде поста си в държавното радио. "Няма да я дам", отвърна той.

Срокът изтича, и ако все пак Костов не размисли, съветът ще започне процедура по предсрочното му отстраняване, само три месеца след избора и назначаването му. Така на 11 януари 2020 г. БНР може би ще има нов генерален директор.

Защо Костов трябва да си ходи?

Според СЕМ той е нарушил правото всяко мнение да бъде изразявано свободно в медийните услуги - това е чл. 11, ал. 1 от медийния закон.

И още - "става въпрос за груби нарушения на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) - безпрецедентното спиране на сигнала на програма "Хоризонт" без каквато и да е техническа причина, и то в цялата страна", каза Ивелина Димитрова от СЕМ.

Точно при груби или системни нарушения медийният закон предвижда прекратяване на мандата на генералния директор на БНР.

Макар и на прага на предизборна кампания, и четиримата членове на СЕМ бяха единодушни, че Костов трябва да поеме отговорност за кризата, в която се намира БНР, и да подаде оставка.

Как се стигна дотук?

До апела за оставка се стигна, след като на 13 септември излъчването на програма "Хоризонт" спря за 5 часа. Ден по-рано от ефир бе свалена журналистката Силвия Великова, като ѝ бе отнет и ресорът. Тя отразява съдебната система у нас.

Часове след спирането на "Хоризонт" главният прокурор Сотир Цацаров разпореди ДАНС, Комисията за регулиране на съобщенията и СЕМ да проверят защо радиото замлъкна. Проверката беше извършена под прякото ръководство на зам.-главния прокурор Иван Гешев.

На 16 септември генералният директор Светослав Костов обясни, че проблем с оптичния кабел, който пренася данни, е довел до спирането на "Хоризонт", но не успя да посочи кой е виновен за това.

Два дни по-късно прокуратурата обяви, че техническият директор на БНР Пламен Костов е спрял излъчването.

На 19 септември редколегията на БНР съобщи пред СЕМ за оказван натиск върху тях, както и за нарушената им редакционна независимост. Тогава съветът определи спирането на "Хоризонт" като безпрецедентен акт, с който се нарушава както основният принцип за гарантиране правото на информация, така и лицензът за радиодейност. Затова СЕМ сезира прокуратурата за заплахите и упражнената цензура върху служители на БНР.