Матурите за учениците от седми клас вече започнаха. Вчера от МОН оповестиха върху кои теми ще работят децата. Напрежение обаче се появи само ден след това. Причината е една от изтеглените теми, по които седмокласниците трябваше да пишат преразказ. Става дума за „Талисман“.

Автор е варненският учител и писател Красимир Бачков. Много хора изразиха мнение, че написаното от него е „елементарна, битова литература“. Други смятат, че това е поръчково творение, за да се насаждат ценности и идеи на децата, с които повечето родители съвсем не са съгласни.

„Каква е тази образователна система, в която се толерира елементарна битова "литература", от автор, който изглежда и пише като завършен дебил. Възползва се обаче от вдигнатата му от МОН топка, за да поагитира за възраждане и срещу "еврогейския съюз". Това е голяма катастрофа за министерството на образованието, от там дължат обяснение. Този е от Варна, което може да се приеме за смекчаващо вината обстоятелство по линия на вменяемост, но пък е действащ учител.

За яснота - става дума за днешната матура по български език и литература,“ написа Асен Григоров.

„Това е "поръчкова литература". Специално писана и платена за матурите. Дано и там да си остане! Покъртително плоска и обидна за децата с нещо в главите,“ коментира жена.

Красимир Бачков също изрази своите емоции, след като произведението му бе избрано за тема от МОН.

„Има БОГ! Днес на матурите по БЕЛ се падна мой разказ. За разлика от писателите - храненици на Сорос, които са вечно в прожекторите и новините, и аз получих своето признание! Радвам се най-вече заради стотиците пренебрегвани български таланти, а те никак не са малко! Вярвам, че бавно, но сигурно всеки ще получи заслуженото от него!“

По повод на изсипалите се коментари в социалната мрежа, относно качествата му като писател и учител, авторът на „Талисман“ отвърна:

„Покрай разказа ми за матурата, прочетох в интернет десетки глупости за себе си! Не обръщам внимание на лъжи и клевети!

Забравете всички медии! Елиминирайте всички политици! Те всички заедно работят против вас! Включете разумът си и не позволявайте на никой да ви манипулира! Животът е само един и ви е даден от Бог, а не от СЗО, НАТО или Бил Гейтс! Живейте според собствените си разбирания за добро или зло, защото те ще са най-справедливите ! Обичайте и правете добро, но когато срещнете предатели или зли хора, не се двуомете да ги изхвърлите от пътя си! Злото трябва да се унищожава в зародиш, а не да му се подчиняваме! Твърдя го от опит!“

Разбира се, той беше подкрепен от немалко хора на стената си във Facebook. Негови близки, приятели и познати го посъветваха да не обръща внимание на чуждата злоба. Те категорично подкрепят развитието на българските съвременни автори.

„Не Слаб Две, а Лош Едно на министерството! Бачков не е виновен. Реакцията му е на графоман, на неосъществен, амбициозен драскач. Оставка на комисията по подбора, допуснала новия неокласик да измести класиците ни! Пет минути слава и отново 100 години самота,“ коментира мъж.

"Прочетох тескта. Потресаващо слаб. Има голяма вероятност да откаже доста деца да четат художествена литература. Бедна, бедна българска образователна система!," пише още възмутен жена.

"Шок! Ужас! Облъчват децата ни с антиевроантигейскопрокопейкински контрасоросхраненик! Представете си с какви кемтрейли ги е заразил чрез този свой разказ!," допълва друга потребителка.

„Моля ви. Мишо се справил чудесно на матурата , а сега трябва да го бия,“ пошегува се майка на ученик.

Разказът на Красимир Бачков е писан специално за банката с непознати произведения, която се използва за националното външно оценяване в VII клас. Авторът е писател и поет – публикувал е седем сборника с разкази и новели, два романа и една стихосбирка. Носител е на различни национални награди за проза. Превеждан е на английски, руски, украински и словашки. Има висше педагогическо образование и в момента преподава изобразително изкуство във варненско училище.