Задават се коледните и новогодишни празници. По традиция в тези дни от годината хората искат не само да си починат от натовареното ежедневие, но и да бъдат заедно с близките си хора.

Много от нас са дошли от по-малките населени места в големите, за да търсят по-добри опции за работа. И така, всяка година хиляди се готвят за пътуването си до родния дом. Някои се придвижват с личните си автомобили, други с влак, а трети с автобус. Така или иначе целта, е да стигнат живи и здрави при любимите си хора.

Такова послание отправи и жена в социалната мрежа, която сподели какво е преживяла тя, заедно с още 50 пътници в автобуса, с който е пътувала. Поводът е именно опасна случка, която за щастие не приключва с трагедия, подобна на ужаса на магистрала „Хемус“.

Вижте разказа на Mari Da:

„Пътувам от София за Сливен. В автобуса сме 50 човека. Глъчката не спира – студенти, хора, току-що кацнали на летището от някъде си, „софиянци“, пътуващи към родните места. Всички сме усмихнати и нетърпеливи да се приберем при любимите си хора. Трасето от София е претъпкано с коли и автобуси във всички посоки.

След Чирпан, на десетина километра преди Стара Загора, в участък с непрекъсната маркировка, чувам викове, идващи от задната част на автобуса. Следват спирачки, шофьорът изнася автобуса плътно вдясно, отсреща свирят клаксони и между нас и насрещните коли успява в последния момент, като по чудо да се промуши една кола със старозагорска регистрация.

"Успехът" от маневрата на това камикадзе беше, че успя да застане пред автобуса и може би спести около 30 секунди път до града си. Ситуацията, която предизвика, застраши живота на около 60 човека, които щяхме да сме участници в челен удар и поне още толкова във верижна катастрофа. Спаси ни скоростта, която позволи на шофьорите да отреагират.

Разказвам всичко това, защото утре към домовете си ще тръгнат стотици хиляди хора и част от вас ще прочетете това. За мен това е един от дните, когато благодаря на Бог, че беше милостив да стигна у дома.

Излишно е да давам съвети на хора – убийци на пътя. Те ще се засмеят вероятно.

Искам да кажа нещо на тези, които чакате утрешния ден, за да поемате към родния си дом.

Имах време да помисля в последните километри до родния си град. Както в живота не можем да преборим идиота и спасението е да го заобиколим, същото се оказва и на пътя. Ако ограничението ви е 50, карайте с 40. Ако си карате на магистралата със 130, утре карайте със 100. Убийците няма да ви пожалят! Дайте си шанс да успеете да ги разпознаете навреме и да ги заобиколите. Дайте шанс на Господ да събере всички ни около трапезата, когато трябва да посрещнем раждането на Неговото Чедо.

Светли празници!

Пазете вас и своите близки!“