Жена твърди, че директорът на Приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица, който се намира в ж.к. "Победа" във Варна, отказва да настани бездомен мъж.

Д. И. написа в социалната мрежа Facebook, че бездомникът живее в строеж. По ирония на съдбата строежът се намира точно срещу Приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица.

Бездомникът казал на жената, че е опитал да се подслони в дома, но е получил отказ. Твърди се, че човекът живее в строежа от година и половина.

Ето какво още написа жената:

"Здравейте, приятели навръх Великден останах потресена... Потресена от Марко Марков - директор на дома за бездомни хора в град Варна. Случайно минавах по улицата с майка ми и срещнах човека от снимките да спи в строежа, който се намира точно срещу дома за бездомни хора и го заговорихме. Служителите от Приюта го виждат всеки ден, но без резултат. Нито му носят вода, храна, нито му позволяват да се изкъпе, нито нищо. Той не ходи на работа, защото го е страх, че като се върне от работа някой може да е откраднал така нареченото "легло" (мръсен матрак, но го има), на което той спи или част от вещите му.

Аз и майка ми му дадохме козунак, яйца и няколко цигари. Обещах му, че ще минавам да му нося храна и други принадлежности. Как може да виждате някой в беда и да не помогнете, да не сезирате медиите и социалните мрежи за това нещо? Та нали за това е дом за бездомни? Какви хора сте, ако парадирате със скъпите си коли и маркови дрехи, ако нямате единствената ценност, наречена човечност".

Дали твърденията отговарят на истината - можем само да гадаем. Към този момент от Приюта не са изложили позицията си по казуса.

Приютът за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица функционира от ноември 2013 г. Основна задача на Приюта е осигуряването на временен подслон – до три /3/ месеца за пълнолетни бездомни граждани с постоянен адрес на територията на община Варна. При извънредни обстоятелства се приемат бездомни хора и без такъв постоянен адрес, но само за 7 календарни дни.  Капацитетът е 100 лица, като е налице възможност и за надвишаването му при влошени метеорологични условия през зимния сезон. В такива случаи може да се приемат лица и извън регламентираното време, но за срок от три /3/ работни дни.