Пореден повод за гордост от успехите на учениците от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ донесе наградата на Стоян Ганчев на VII Изложение-конкурс на младежкото техническо творчество в Горна Оряховица. Ученикът от XI ж бе отличен с най-голямата награда за своята разработка за медицински софтуер, с която  впечатли изключително много жури и организатори. Стоян Ганчев получи за цялостното си представяне плакет от Община Горна Оряховица, диплом и премия от 1000 лева.

В Седмото издание на Изложението-конкурс на младежкото техническо творчество участваха 47 екипа и над 170 ученици, студенти, младежи от реалния бизнес и университетите.

Стоян Ганчев печели журито и наградата с  изработения от него медицински софтуер  за откриване и анализ на симптомите на грип с хардуер за обратна връзка в реално време. „В наши дни личното здраве често се пренебрегва. Технологията може да се използва с цел помощ на хората да обърнат повече внимание на значимите симптоми на телата си. Предлагаме като решение 3D моделирано и отпечатано смарт устройство, управлявано от контролер Esp32. Той не позволява на хората да пренебрегват симптомите и ще ги информира в случай на откриване на заболяване.“, споделя идеята си десетокласника. Иновативният продукт може да следи и съхранява информация за ниво на кислород в кръвта, телесна температура, сърдечен ритъм, прави анализ в реално време и връща обратна връзка чрез светодиоди. Събраните данни се предават на обучени невронни мрежи с висока точност (94%и 96%), които предвиждат дали потребителят е болен или не и дали е заразен с Covid-19 и предупреждават, ако параметрите на тялото са животозастрашаващи.

Следващата идея на Стоян Ганчев е софтуер, който може да е в помощ на шофьорите. „В бъдеще планирам създаването на алгоритъм за идентифициране на сънливи шофьори. Вярвам, че това ще помогне за намаляване на броя на пътните произшествия. Освен това ще  позволи да бъдат открити някои заболявания, свързани с несъзнателното заспиване.“, чертае бъдещите си проекти ученикът, с чиито успехи Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ има основания да се гордее.