С какво малките кучета заслужиха това жестоко отношение?

Видео, което показва изхвърлени малки кутрета, взриви социалните мрежи - хората са повече от гневни и погнусени от извършителите на този опит за убийство. От кадрите, на които попадна GlasNews.bg, се вижда, че върху главичката на едно от кучетата е поставен найлонов плик, а друго е заплетено в чувал. Вероятно хората, извършили деянието, не само са искали да се отърват от кучетата, а и да ги погребат живи.

Седем на брой са били кученцата, захвърлени край подземен канал по пътя за Леденика. На мястото обаче не може да се слезе без необходимата екипировка, а причината - довлечени боклуци от поройните дъждове, които се изсипаха над страната в последните дни.

Сигналът за страдащите новородени кученца получава Пламенка Калинкина, която е основател на врачанска фондация, организираща и предоставяща защита на всякакъв вид животни, независимо дали са диви, домашни или селскостопански. Жената реагира по най-бързия начин, за да спаси малките кучета - едно е издъхнало още край Леденика, а останалите оцелели са транспортирани до ветеринарна клиника във Враца, където са поставени в кувьоз.

По-късно две от бебенцата издъхват от хипертомия и обезводняване. Калинкина е направила всичко възможно, за да оживеят, но без успех. Останалите четири кутрета, които остават на грижите на фондацията на Калинкина, преминават през критично състояние - нямат сили да се хранят с биберон. GlasNews.bg потърси дамата за коментар по темата. Ето какво сподели тя пред екипа ни:

"За жалост това не е единичен случай - случва се непрекъснато. Във всички села се практикува след като роди кучето да се завържат бебетата в чувал и да се изхвърлят в близката река или край пътя. Случва се много често да изхърлят кученца в Искърското дефиле. Хората, извършващи подобно деяние, са с много ниска етика и морал... за тях кучетата са само пазачи, за тях това не е животно от което могат да имат полза. Бих казала, че условията, в които живеят кучетата по селата са меко казано ужасяващи."

По думите й, кметове на общини продължават да саботират закона за защита на животните - ЗЗЖ, като не изпълняват разпоредбите в Глава пета "Безстопанствени животни". Не се изпълняват Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България и Наредба № 4, oбн., ДВ, бр. 11 от 9.02.2021 г. за нейното прилагане. Закононарушенията на общинските ръководства водят до престъпно пилеене на обществени средства за сметка на увеличаване рисковете за разпространение на зоонози и жестокото третиране на животните. Именно по тази причина, управителят на врачанската фондация за защита на животните организира онлайн петиция за финансиране на кастрационна програма на национално ниво.

"Достигнахме критично ниво на популация на кученца. Липсата на общински програми, съгласно които да се работи по Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета, е сериозен проблем. Вече с години се борим за финансиране на кастрационна програма на национално ниво - това вече се случи в много европейски държави. С мащабна кастрационна програма потокът на улични кучета драстично ще спре. Бих искала да добавя, че миналата година благодарение на фондацията ми сме кастрирали над 120 животни, а община Мездра само 50.", споделя пред GlasNews.bg Пламенка Калинкина.

"Единственият начин да няма бездомни животни е да спре потокът към улицата. По този начин ще намалеят и престъпленията срещу животните. Поставила съм си за цел насилието над животни да спре.", категорична е Калинкина.

Основателят на фондацията споделя още, че заради безконтролното изхърляне на кучета, всички фондации са препълнени с животни. "Ще дойде момент и ние няма да можем да отговаряме на сигнали за помощ. Смятам, че тази година е критичната и ние трябва сериозно да направим нещо по въпроса. С кастрация ще има и регистрация на животното, но първата стъпка е финансирането на въпросната кастрационна програма."

По смисъла на закона, GlasNews.bg припомня, че всяко действие или бездействие, което причинява продължително или повтарящо се страдание на животните, или увреждане на здравето им или причиняването на стрес, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв., освен ако деянието не съставлява престъпление.

Вижте видео от спасяването на кученцата:

Онлайн петиция за финансиране на кастрационна програма на национално ниво:

https://www.peticiq.com/366818?fbclid=IwAR0Zbmtzs5r_Kpmbs9Q4_TwA8ieJFUrb4c0N0A_mebgeKChOClO9IygkziA

Припомнете си и този материал:

Организирана престъпна група търгува с крадени кучета - историята на потърпевш