Да търгуваш с крадени кучета - потенциален бизнес за милиони.

Всъщност това не е нова престъпна схема - добре известна е за България, но докато не се опариш няма как да разбереш. Да, много често домашни любимци, предимно кучета и то малки породи, стават жертва на кражба, а времето за "отвличане" на кученцета става когато няма много свидетели - обикновено в най-ранните или най-късните часове на деня. Кражбата на кучета и съответно тяхната продажба има потенциал да се превърне в бизнес за милиони. Но за повечето, които харчат милиони, придобити от престъпления - няма закони, а за кокошка няма прошка.

Как се търгува с кучета? Домашните любимци биват препродавани за солидна сума на клиенти или на развъдници за разплод. Крадците търгуват „стоката“ в движение на себеподобни, случайни хора, качват обяви в сайтове и по незаконни базари. Другата схема е следната - хората, откраднали животните, сами се свързват с техните собственици - казват им, че са намерили кучето им и искат крупна сума, за това, че уж са намерили кучето.

Какъв е профилът на крадците? Обикновено това са хора с нисък социален статус, принадлежащи към един определен етнос, който през годините бива определян като "проблемен контингент". Голяма част от крадците на кучета нямат домашни любимци - апашите се вълнуват само от финансовата облага. Те нямат представа на какво посягат и в малко случаи осъзнават какво причиняват на стопаните.

Ексклузивно в GlasNews.bg Ви запознаваме с историята на потърпевш от престъпната дейност. Запазваме както анонимността на момичето, така и тази на кучето - ще ги наричаме Ани /момичето/ и Тери /кучето/.

Започваме от мястото на събитието от където малката Тери е открадната. Това е студио за маникюр, собственост на Ани. На кученцето не му се случва за първи път да е на това място, стопанката на Тери често я взима със себе си, но една неделя вечер, около 20:30 часа, кученцето излиза от студиото на по малко от половин метър и... изчезва безследно. "Моето куче е изключително страхливо и не напуска периметъра, независимо какво се случва...", разказва Ани. На камери за видеонаблюдение, Ани вижда, че кучето й излиза от салона и след по-малко от минута тя тръгва след нея, но кражбата на кученцето се е случила изключително бързо.

"Цяла вечер голяма група от приятели обикаляхме и я търсихме. Във Фейсбук много съпричастни хора също бяха разбрали и се включиха в издирването.", споделя потърпевшата на подлата кражба. На следващият ден Ани принтира и залепя постери със снимка на Тери и телефонен номер за връзка. "Имаше много хора, които ми звъняха и ми казваха, че и на тях им се е случвало кучето им да изчезне при необясними обстоятелства и са го откривали посредством човек живущ в квартал Лозенец."

По съвет на други пострадали, Ани отива във въпросния квартал - там също разлепя постери и разпитва живущите дали някой не знае нещо по въпроса, защото правилно е предположила, че не всички имат достъп до социалните мрежи, в които Тери вече беше добила доста голяма популярност. Продавачка в един от кварталните магазини упътва Ани към мъж, който търгувал с крадени кучета - прякорът му е Чопъра. Тя е открила къде живее и е разговаряла с него. Не след дълго, Чопъра поискал от Ани 50.00 лв., "за да почерпи хората си и да започнат да търсят кучето, което със сигурност било някъде там".

"Дадох му пари и разменихме телефоните си. Сумата която му дадох беше по-малко с уговорката, че намери ли кучето - ще получи повече.", казва Ани пред GlasNews.bg. В продължение на часове обаче, крадецът не спира да изнудва Ани за още пари.

"Получих обаждания, че са видели Тери на центъра и слезнах да търся там, но след половин час ми се обади една жена, която твърдеше, че живее в близост до игралната зала в Лозенец и е видяла кучето ми в ръцете на мъж." - Ани веднага се качва в колата си заедно с близка приятелка и се отправят към къщата на Чопъра, която се намира на най-високата точка в квартала. Приятелките го откриват, а изненадат от срещата си с тях - той започва да им крещи, да им казва, че нямат работа там. "Ние бяхме на улицата пред къщата, не сме влизали нито тогава, нито по-рано в къщата му.", категорична е Ани.

Докато Ани бива заплашвана, че ако не му даде пари няма да си види кучето, в периферията вижда мъж и жена да носят кучето й. Тя веднага е побегнала към тях, а те са й обяснили, че трябва да предложи голяма сума пари, за да си получи кучето - също като Чопъра.

"Взех кучето без много да говоря и побегнахме към колата. Успяхме да се отървем само с това, че замеряха по колата, но след като половин час ми звъняха непрестанно, ме чакаха точно пред работното ми място, как става това? В близост до студиото има павильон за бързо хранене, където друга група бяха отишли. Там мъжът и жената уж спасители на Тери се жалваха пред моя позната, че съм откраднала кучето, куче за което имам документи, че е мое. Веднага органите на реда си отзоваха и решиха спора ни."

Нещата не приключват до тук. Следват заплахи и шантажиране за парична облага - Чопъра си иска своето. "Аз самата казах, че ще дам пари на хората, които я намерят и ми я върнат... Проблемът обаче беше в това, че те не върнаха кучето и ме шантажираха за пари! Начинът, по който искаха отплата не беше коректен, а кучето, което беше държано като заложник, си го взех със сила и по законов път."

Това е малката Тери, преживяла ужаса миналата седмица:

А ако и Вие търсите изгубен домашен любимец и опитите Ви за неговото намиране дотук са безуспешни - не се отказвайте и не се предавайте. Помнете, че винаги има нещо, което може да се направи - подайте жалба в МВР, разлепете обяви, организирайте по-задълбочено претърсване на района на изчезването, разпитайте хората, посетете спешните центрове за животни.

Това е прекрасната Мая, но съдбата й е трогателна

10 от най-любопитните факти за кучетата