В България съществува парадокс, свързан с отношението към традиционните бани и съвременните СПА центрове. Докато СПА индустрията процъфтява и се асоциира с престиж и лукс, старите бани - някога ценени за своите лечебни и социални функции, остават в забрава. Този феномен поражда въпроса: защо „баня“ е мръсна дума, а „СПА“ – символ на престиж?

От гражданското сдружение Българска асоциация за термално наследство (БАТН) написаха на страницата си в социалната мрежа Facebook, че на 9 и 10 септември 2024 г. в Бургас се е провел XI годишен конгрес на „Българския съюз по балнеология и СПА туризъм“, където темата „Устойчиво развитие на здравния туризъм в България – възможности и предизвикателства“ е била централна. Форумът, организиран в луксозната зала на хотел „Приморец“, е събрал над 140 участници, включително хотелиери, инвеститори, кметове и предприемачи, които са обсъдили проблемите и възможностите на здравния туризъм у нас.

„Форумът се откри с хвалебствени слова към BUBSPA и лично към председателката д-р Кацарова, която беше наречена „Жана Д‘Арк на българския туризъм“. След това бяха изнесени данни за увеличаващия се ръст на балнео и СПА туризма в България, като за текущата година са налице 840 000 резервации или 6% ръст спрямо миналата година. Над 35% (1 900 000) от българите са посетили СПА центрове. Същото важи и в световен мащаб – 88 милиарда щатски долара отчитат статистиките от приходи от СПА туризъм, а се предвижда цифрата да достигне 4,2 трилиона щатски долара“, посочват от БАТН.

От асоциацията допълват, че хотелиерите се оплакали от липсата на квалифициран персонал, като търсят работна ръка от чужбина – Индия, Пакистан, Египет и други страни. „Но тези хора, когато получат работна виза за България, чисто и просто я ползват за „трамплин“, за да отидат по на север. Освен това, за работните визи, предвид сложната международна обстановка, са предвидени сериозни проверки, а и няма достатъчно чиновници от българска страна, които да поемат обработката на документите на увеличения брой желаещи за работа хора. Ето, това са фактите, които се очертаха на фона на прекрасните иначе данни и статистики“, допълват от БАТН.

БАТН: България не е готова нито за туристи, нито за работници

Същевременно, старите минерални бани на България, които са част от националното културно наследство, са оставени в забрава. Тези бани, които биха могли да предоставят автентично и неповторимо преживяване за туристите, както и здравословни ползи за местното население, са или затворени, или в окаяно състояние. Луксозните СПА хотели може и да привличат туристи, но те не предлагат уникалността и историята, които минералните бани предоставят.

От БАТН посочват, че минералните бани могат да служат като „фабрики“ за здраве за местното население, осигурявайки място за почивка и лечение. В тях човек може да намери тишина и спокойствие, което не е присъщо на шумните СПА комплекси. Аутентичността на тези бани, с тяхната архитектура и атмосфера, би привлякла туристи, търсещи нещо различно и ново.

Вместо да възстановява и поддържа тези културни богатства, държавата предпочита да насърчава развитието на здравния туризъм в големите хотели. 

„А и кога туристите решават да отидат някъде заради хотел? Обикновено хората са привлечени от исторически забележителности и преживявания, а хотелите са допълнение, което обслужва този интерес. Баните са безценен бонус за туристите, но те са и за местните жители, чието здраве и благосъстояние би трябвало да са приоритет за държавата. А туристът обича нови, непознати
преживявания, нали така? Баните биха допринесли за това по всякакъв начин, защото банята е място, където тялото се възражда. В минералната вода не можеш да правиш друго, освен да си потопен. Не е място за плуване, скачане и игри, които се практикуват в СПА комплексите. Минералната вода иска тишина и спокойствие. Потапяш се и толкоз. Идеалното място за това са именно термалните бани, които при това често са в исторически сгради с женско и мъжко отделение, осигуряващи уникално преживяване в необикновена архитектурна среда“, категорични са от сдружението.

Според БАТН нашенските хотелиери са се ориентирали към точене на здравните каси в България и чужбина:

„Именно това има предвид формулировката „УСТОЙЧИВО развитие на здравния туризъм“ от заглавието на симпозиума. Целта е да се усвояват средства от здравните каси за здравни услуги за болните . Какво падение! 4 и 5 звездни хотели, които ще се превърнат в болници и санаториуми с цел „устойчива“ печалба! Как ще съчетават веселите и ведри туристи с измъчените от болки хора? Знаете ли какво? Да се оправят, както намерят за добре. Построиха си огромни хотели в духа на „зрелия социализъм“, а сега плачат, че не могат да ги поддържат... Така е, когато не знаеш кой си и къде си и се опитваш да бъдеш като някой друг, някъде другаде. А Държавата, вместо да се подмазва на хотелиерите, да види как може да направи живота на местните хора по-добър, като възстанови стотиците тънещи в разруха минерални бани и създаде условия за широк обществен достъп до тях, та да има повод и туристите да посещават тези интересни, автентични места и да се чувстват добре“.

Тъне в разруха! Потресаващо ВИДЕО от минералната баня в Княжево

Смъртта на варненската баня "Гъбата": Думата имат гражданите

Извор на лековита минерална вода е пред разруха СНИМКИ

Мизерия: Ето какви са условията в СБР - Сапарева баня СНИМКИ

Само на 45 км от Пловдив - лечебните води, излекували ревматизма на Цар Борис III