Голяма част от минералните бани у нас са занемарени, други - забравени от държавата и оставени на произвола на съдбата.

В социалната мрежа бе разпространено потресаващо видео от минералната баня в Княжево - тя е една от перлите на термалното наследство и най-старата запазена минерална баня в София.

Видеото бе публикувано от гражданското сдружение Българска асоциация за термално наследство (БАТН), което се бори за оптималното използване на многообразието от изворна термо-минерална вода за здравна профилактика, лечение, рехабилитация, туризъм и рекреация. За осигуряване на условия за широк обществен достъп до термалните ресурси на различни социални групи – местни и приходящи. За развитие на термалните центрове в добрата българска традиция - като социални средища и места със специфични културни и здравни практики.

"Вижте това безмълвно видео, което ни изпратиха нашите приятели от сдружение Княжевецъ!", написаха от БАТН на страницата си в социалната мрежа.

Кадрите показват разхрухата в най-старата софийска баня, а от БАТН отбелязват, че въпросната баня би могла да бъде еталон за термална култура - и като архитектура, и като автентичност, и като свойства на минералната вода, от която отново сме лишени.

"Чува се само изтичащата безценна минерална вода...", пишат още от Българската асоциация за термално наследство.

Извор на лековита минерална вода е пред разруха СНИМКИ

Банята е собственост на "Специализирани болници за рехабилитация-Национален комплекс" ЕАД .

"БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ е единственият правен термин, който може да дефинира подобно кощунство!", категорични са от БАТН. В коментарите под поста си те пишат: "Кой и как може да накаже СБР-НК за това безобразие!".

Коментиращи публикацията са категорични, че трябва да се потърси отговорност на ръководството на СБР-НК.

"Не е безстопанственост. Престъпна безстопанственост е! Тази безценна вода, вместо да възстановява и лекува, безхаберно се излива. Нямам думи от гняв", написа Бранимира Йотова.

Вижте видеото:

Мизерия: Ето какви са условията в СБР - Сапарева баня СНИМКИ

Малко са им скандалите в СБР-Баня. Танцуват ни по болните глави!

Само на 45 км от Пловдив - лечебните води, излекували ревматизма на Цар Борис III