Някъде у нас откриват обновени минерални бани, докато във Варна с лека ръка събарят "Гъбата".

Съдбата на баня "Гъбата" във Варна е решена. Ще бъде съборена! Това написаха в страницата си във Фейсбук от екипа на Българската асоциация за термално наследство.

Някогашната централна варненска баня, популярна още като "Гъбата", е строена през 60-те години на миналия век. Творение е на арх. Косьо Христов - един от най-успешните варненски архитекти. Функционира до началото на 21-ви век, след което е занемарена и се руши.

Справка в Имотния регистър показва, че изоставената от години баня е собственост на дружеството "Лазерен бряг 91", а като управители на въпросното дружество са посочени следните имена - Светослав Пенев и Галина Димотрова. В предмета на дейност на компанията е записано "експлоатация на плажове, хигиенни бани, търговия, хотелиерство, туризъм, атракции, отдаване под наем на дълготрайни активи и складови площи".

Тези дни в медиите се появи информация, че "Гъбата" ще бъде превърната в хотел в срок до 5 години. Главният архитект на Община Варна Виктор Бузев отбеляза в интервю, че хотелът няма да бъде много висок, а разрешението за строеж вече е издадено на фирма, като в проекта се предвижда да бъдат запазени колоните на обекта и отстранен куполът.

Интересно е защо никоя институция не реши да защити един от символите на града с висока архитектурна стойност. Това ни провокира да си мислим, че с лека ръка се унижощава историческата памет на сградите в България.

"Сградата на "Гъбата", за съжаление, така и не стана паметник на културата. Към момента нямам издадено разрешение за строеж на тази територия. Действащият работен устройствен план предвижда сграда на 10-12 етажа. Инвеститорите трябва да се съобразят с предписанията, не виждам пречки за реализирането му, тъй като е включена в градоустройствения план преди повече от 10 години. От градоустройствена гледна точка е възможно да се случи такава сграда в този участък на Варна", това казва със съжаление Главният архитект на Варна г-н Бузев в интервю през 2021 г. за БНР и допълни: "Съжаляваме и ние… и поколенията след нас ще съжаляват!".

Този коментар провокира от Българската асоциация за термално наследство да попитат: "Може ли една грешка, допусната преди години, да бъде поправена сега, малко преди да влезе багерът? Това питаме г-н Велислав Минеков - Министър на Културата".

Все още ли се чудите кой санаториум да посетите? Вижте някои предложения!

Думата имат гражданите. Ще бъдат ли чути те обаче?

Според Янина Драгостинова трябва да си бунак, за да събориш банята и на нейно място да се появят офиси.

"За варненската баня пак да кажа: да имаш топла минерална вода в центъра на града и да направиш на това място офиси, трябва наистина да си буначен бунак. Ходила съм като дете в т.нар. Новата баня, помня сепаретата с тасовете, помня басейна... и после като възрастна съм ходила на подобни места по света, където се влиза само с онлайн записване, защото напливът е голям, туристическият поток не пресъхва. Вероятно и варненци се записват на екскурзия, за да влязат в някоя чуждоземска минерална баня. Срам, срам", пише Драгостинова.

СПА Център предлага Антония Сабинова да бъде направен на мястото на банята.

"Трябваше да спазят етажността за района - до 6 етажа. И трябваше да позволят примерно СПА център. 12 етажа офиси - това е престъпление към Варна", добавя Антония.

Георги Симеонов пише, че подобно нещо се е случило и с банята в Петрич.

"Същото е и в Петрич. Имахме баня с минерална вода от Рупите. След 89 съсипаха водопровода, а банята превърнаха в дискотека", споделя Симеонов.

Според Стефка Маринова и варненци са виновни в така създалата се ситуация. Вероятно тя намеква, че трябва да бъде организиран протест.

"Самите варненци трябва да поискат всяко уникално нещо да се запази. Трябва да се събуди енергията на гражданите на Варна и да се включи в съживяването на града!", добавя Стефка.

Междувременно докато подготвяхме тази статия с изненада установихме, че вече е стартирала петиция за спасяване на знаковата баня.

"Сега намеренията на алчни инвеститори са да я съборят и да построят поредния безличен небостъргач. Трябва да ги спрем! Вашият подпис има значение!", написаха от Българската асоциация за термално наследство и разпространиха подписката в социалните мрежи.

Снимки: Теодоси Бялков / Touches of Varna

Само на 45 км от Пловдив - лечебните води, излекували ревматизма на Цар Борис III