Продължава разследването за причините на инцидента на планинското рали край Благоевград, при което загина 50-годишен пилот.

Причината вероятно са блокирали спирачки, но не изключено на състезателя да му е прилошало. Катастрофата стана по време на тренировките, а вчера беше отменено и самото състезание.

Трагедията с Георги Георгиев-Гецата се случва на метри след финала, в началото на село Делвино, колата на състезателя се завърта и се удря в бетонна стена.

Как любимото число (35) привика смъртта. Тази на автопилота Гецата

Автомобилни състезатели казват, че години наред са предупреждавали финалът да бъде преместен няколко метра по-назад, но това така и не станало.

"Не можем да кажем с точност какво е причинило катастрофата. В момента предстои автотехническа експертиза. Ще се направи аутопсия на пилота, за да се провери дали не му е станало нещо. От клипове виждаме, че няма никаква реакция на състезателя веднага след финала", обясни пред Нова тв един от организаторите на ралито Александър Мановски.

Председателят на Българската федерация по автомобилен спорт Румен Дунев каза, че загиналият състезател е бил с опит. По думите му състезанието не е отговаряло на европейските и световни стандарти.

"Не мога да кажа кой е виновен. Като състезател предупредих, че е възможен подобен инцидент. Познавам абсолютно всички трасета и мога да кажа, че съм експерт в планинския шампионат. В зоната на спиране, точно на това състезание, има неравност, която предпоставя колата към пързаляне", посочи автомобилният състезател Косьо Йорданов.

Друг негов колега Тодор Василев съобщи, че преди фаталното събитие се е случил друг инцидент - колата на пилот се е завъртяла. През това време никой не е вдигнал червен флаг, за да бъде спряно състезанието.

Припомняме ви, че Гецата загина на място, около 16:30 часа в събота, по време на официалните тренировки на Планинско изкачване "Благоевград 2021".

Автомобилът му "Субару" се е завъртял надясно и се е ударил в бетонна стена, странично откъм мястото на шофьора.

Веднага на място е бил медицинският екип, пожарникари, пилотът обаче е загинал на място.

Последният смъртен случай в автомобилно състезание у нас беше през 2017 г., когато по време на Рали "Твърдица" живота си загуби пилота Тодор Славов от Варна.

Участник в рали край Благоевград загина*