Има условия за образуване на самолетни дири и то предимно над Румъния и Северна България. Тази вечер (18.10.) над крайните северозападни райони и през следващия ден (19.10) над Централна и Източна България.

Също и на 20-ти октомври. Очакваните дири ще са сравнително дълги. Разбира се, ако самолетите летят под 10 км. и над 12 км. следите им ще са по-къси. Целта на тази прогноза не е да плаши населението, а да се разбере, че тези явления са метеорологични, пишат от meteobalkans.

Какво представляват инверсионните следи или по-известните кемтрейлс?

Инверсионни следи или още кондензационни следи се наричат линейните, приличащи на облаци, следи, образуващи се зад летателните апарати.

Явлението се наблюдава най-често в горните слоеве на тропосферата, значително по-рядко – в тропопаузата и стратосферата. В отделни случаи може да се наблюдава и на неголеми височини.

Тези следи се образуват при същите условия като студените мъгли. При по-ниски температури е нужно много по-малко количество влага, за да се насити въздухът до 100% относителна влажност. Ето защо такива следи се образуват при полет на даден летателен апарат само при големи височини, при които температурата на въздуха е от порядъка на -40 – -60 °C.

Изненада! Дирите в небето могат да се предвидят