Деца колоездачи нарушиха Закона за движение по пътищата.

Видео, което е споделено в социалната мрежа Фейсбук, показва как деца на велосипеди нарушават Закона за движение по пътищата. Случката е заснета в Габрово, а от кадрите, заснети от видеорегистратор в автомобил, ясно се вижда, че децата не слизат от велосипедите си при преминаване през пешеходна пътека в града.

"Родители, ако си познаете децата от клипа, им обяснете как се пресича пешеходна пътека с колело", написа Мартин Христов.

Съгласно ЗДвП всеки участник в движението (включително и велосипедистите) е длъжен да се съобразява с правилата за движение на пътя и да ги спазва, както и да не създава опасност за останалите участници в движението, чрез свое действие или бездействие. А относно преминаването през пешеходна пътека - колоездачът е длъжен да слезе от велосипеда и да премине през нея като пешеходец. Този текст е записан изрично в Закона за движение по пътищата.

Мартин Христов помоли родителите на децата, преминали рисково през пешеходната пътека, да им обяснят, че при завой на ляво се подава сигнал с лява ръка.

"Карах бавно и ги видях. За да избегнем произшествия им обяснете правилника, преди да ги пускате да карат из града!", написа още мъжът.