На Възкресение Христово градушка удари части от България. Ледени късове са паднали в Силистренскo, части от Пловдивско и Видинско, съобщават читатели на GlasNews.bg.

В социалната мрежа Фейсбук са разпространени кадри, които показват как градушката е покрила реколтата в град Главиница. Градчето се намира в Силистренска област и е в близост до градовете Тутракан и Дулово.

След бурята в гр. Главиница:

Снимки: Стоян-Нуша Русчеви, Meteo Balkans

Ужасяваща гръмотевична буря пък е връхлетяла Шумен. Там небето е почерняло, а облаци са прорязвани от ярки светкавици.

"Ще ходим за охлюви!", пишe потребител на Фейсбук.

За минути земята е побеляла в село Вълнари, област Шумен. Засега не се съобщава какви са пораженията от градушката.

Междувременно се очаква над западните райони също да се образуват гръмотевични бури, но вероятно ще са по-слаби.

Село Вълнари / Снимка: Ахмед Котаман, Meteo Balkans

Великденска градушка e паднала и в село Неговановци. То се намира в община Ново село, област Видин.

Градушката в село Неговановци. / Снимки: Янислав Цветанов, Meteo Bulgaria

Читатели ни съобщават, че в Баня (Карловско) също е паднала градушка, която е била доста ситна. Бурята там вече е отшумяла и е изгряло слънце. 

Още един град беше поразен от бурите днес. Видеото е от Свиленград.

Стартира активният сезон за борба с градушките

Само преди ден стартира активният сезон по градозащита с ракетен способ. Противоградова защита ще се осъществява над около 22 милиона дка в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен от 11 командни пункта и 263 ракетни площадки към тях, съобщиха от Министерството на земеделието.

Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ е обезпечила осъществяването на операциите по изкуствени въздействия към момента с 14 633 противоградови ракети.

По време на активния сезон тази година ще бъде осигурено радарно покритие на атмосферата над територията на цяла България. То ще се осъществява от седем метеорологични радарни станции, оборудвани със софтуер IRIS на „Vaisala“, като данните ще се предават регулярно на различни държавни институции.

Какво време ни очаква утре?

През следващото денонощие ще преобладава облачно време и ще има валежи от дъжд. 

На отделни места количествата ще са значителни, в Югоизточна България - с гръмотевици, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, максималните - между 13° и 18°. В София минималната температура ще бъде около 7°, максималната - около 14°.

По Черноморието ще бъде облачно, с валежи от дъжд. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 12° и 14°. Температурата на морската вода е 10°-11°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

Над планините ще бъде облачно, с валежи от дъжд, над около 1700 метра - сняг. Ще духа умерен вятър от юг-югоизток. Максималната температура на 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра - около 2°.