Транспорт на бойни машини на пехотата от учебен полигон "Ново село" към Гърция, за това съобщиха от Министерство на отбраната по случай постъпили въпроси за придвижване на военна техника по националната пътна инфраструктура.

Придвижването е във връзка с ротация на формирование от Сухопътните войски на САЩ, което участва в съвместната-българо-американска подготовка "Joint Training" на учебния ни полигон край Сливен.

Съвместната подготовка се провежда от януари до юни тази година в рамките на планираните през 2021 г. съвместни учения на Българската армия в страната и чужбина, поясниха от ведомството. Формированията от Сухопътните войски на САЩ в Европа участват в нея на ротационен принцип, допълват от МО.

В "Joint Training" участват сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

"Съвместните учения повишават боеспособността на българските въоръжени сили и допринасят за оперативната съвместимост в национален и в съюзен формат", обясняват още от военното ни министерство.