Община Хисар няма ангажимент да облагородява и създава инфраструктура в земеделска територия.

В началото на този месец екипът на GlasNews.bg попадна и отрази сигнал, касаещ липса на улично осветление на улица "Камилите" в балнеолечебния курорт Хисаря. Част от живеещите на въпросната улица недоволстваха, че мястото е потънало в мрак и се чудеха - с какво живеещите на улицата са по-различни от всички други живеещи в града. Още по темата тук: 

Хисарска улица потъна в мрак - жителите недоволни

Това ни провокира да отправим запитване за коментар по темата до кмета на Община Хисаря - Инж. Пенка Ганева. 

В писмо, изпратено до GlasNews.bg, инж. Пенка Ганева - кмет на община Хисаря на първо място уточнява, че на улица "Камилите" към настоящия момент има пет локализирани адреса, където са разположени 5 имота за жилищно застрояване, в които са регистрирани общо 15 жителя на община Хисаря.

Инж. Ганева изяснява, че всички застроявания на улицата попадат ИЗВЪН регулацията на град Хисаря, тоест - ИЗВЪН строителните граници на града и са земеделска територия. Границата на регулацията е Основно оздравително училище "Св. Иван Рилски", а имотите на улица "Камилите" се намират на около 900 метра от училището, това е видно за всички от сайта на Агенция по геодезия, картография и кадастър, тъй като картата е публична.

"Правя пояснение, че за всеки имот в регулация е извършена административна процедура, която му е дала предназначение и режим на градоустройство, за разлика от поземлените", се споменава още в изпратено до нас писмо.

В Закона за устройство на територията е предвидена възможност за застрояване на земеделски имоти, но при определени условия. За целта се изготвя подробен устройствен план (ПУП) от заинтересованото лице, което желае да извършва строителни дейности в земеделска територия.

"Тук бих искала да отбележа, че всеки собственик е запознат с инфраструктурата около имота, върху който ще реализира строителство. Общината няма ангажимент да облагородява и създава инфраструктура в земеделска територия", допълва кметът на Хисаря.

"Мисля, че е редно всеки Ваш читател, сам да отговори на себе си, дали е икономически обосновано, една община да прави огромни разходи, за да създава инфраструктура за единици хора, които живеят на територия, която е извън устройството на града", споменава още инж. Ганева.