Кметът на Кричим с апел относно бежанците от Украйна

 


Кметът на община Кричим Атанас Калчев, в контекста на засилващата се бежанска вълна от Украйна и широкия отзвук на съпричастност в България, се обърна към своите съграждани с важна информация по темата. 

Той обясни, че за съжаление община Кричим не разполага със собствена подходяща база, която да предостави за настаняване на нуждаещите се украинци, бягащи от войната.

"Независимо от този факт, съм убеден, че има и ще има мои съграждани, които имат не само желание, но и възможност да приютят в дома нуждаещи се от подслон украински граждани. Много от тези мои съграждани, които са готови да окажат или оказват такава помощ и подкрепа, по всяка вероятност ще срещнат определени затруднения, които се дължат на липсата на създаден от държавата алгоритъм по отношение на тези бежанци, поради което следва да се спазва действащото към момента българско законодателство в тази област", заяви кметът.

Всеки един украински гражданин потърсил и намерил подслон, при което и да е българско семейство, е длъжен в тридневен срок да се регистрира по настоящ адрес, но не в общината по местоживеене, а в съответната служба „Миграция“ на МВР, конкретно за община Кричим тя е в град Пловдив. Тази регистрация е необходима, за да могат тези хора да ползват здравна и социална подкрепа.

По-голямата част от бежанците са майки с деца, за които при възможност да бъдат осигурени места в детските градини и/или училищата. Но въпросът не е само до физическото настаняване на тези дечица, за което принципно няма проблем. Проблемът е в липсата на яснота и на механизми на национално ниво как следва да се процедира по отношение на регистрация, статут, здравен статус, имунизационни календари, наличие или не на лични документи и т.н.

Получаването на бежански статут е дълъг процес и трае между 3 и 6 месеца, и през това време украинците не могат да ползват медицинска помощ у нас освен спешна, а украинските деца не могат да бъдат записани в българско училище или детска градина. С други думи всеки от нас чувства морален дълг да помогне, но трябва да го направим така, че да не нарушаваме собствените си български правила и закони.

Държавата подготвя национална програма за финансово подпомагане, но от нея реално ще могат да се възползват освен държавните институции, които предоставят подслон и частни такива – хотели, къщи за гости и др., но само при условие, че са регистрирани в националния туристически регистър. Хората не бива да се заблуждават, че за всеки украинец, когото са приютили в дома си, видиш ли държавата ще им изплаща по 40 лв за спане и храноден на човек, и трябва да са наясно с това.

"Съпричастността е присъща на човека, хуманно е да се помага на изпадналия в нужда и беда, но е важно да се прави така, че да не стигнем до ситуация да помогнем на едни, а да навредим на други. Час по-скоро държавата трябва да утвърди единен и ясен механизъм, както и да осигури адекватно финансиране за целта, тъй като местните власти сами не могат да се справят с това, а и да не забравяме, че и в голяма част от българските общини, както и в нашата община Кричим, има твърде много хора, които също се нуждаят от финансова помощ и подкрепа с оглед на растящата инфлация и цени на стоки за бита от първа необходимост", смята кметът Атанас Калчев и добавя:

"Въпросите и неяснотите са твърде много, но някой насреща – разбирай държавата, трябва да дава отговори, решения и реална подкрепа, иначе излиза, че сме големи популисти. Най-добрият лидер не е непременно онзи, който прави най-добрите неща, това е човекът, който кара другите да правят най-добрите неща. В България има изключително добри експерти на национално ниво и би било добре да бъдат ползвани за разписването на ясни механизми и правила, така че действително да сме рационални и ефективни при предоставянето на помощ под каквато и да било форма".