Проблемът с бездомните кучета - винаги актуален.

Този проблем е винаги актуален, но мерки за разрешаването му така и не се взимат. През последните години властите във все повече страни осъзнават, че към ситуацията трябва да се подхожда научно, а не емоционално, както и че масовото избиване на животните далеч не е добро решение на проблема. Точно в България обаче не подхождаме по никакъв начин относно ситуацията с бездомните песове - нито емоциално, нито научно. Това го доказват постоянните сигнали и оплаквания от граждани на различни населени места в страната. В GlasNews.bg не веднъж сме давали гласност на проблема с бездомните кучета, припомнете си тези статии: 

Дете пострада от агресивно куче в Кочериново

Агресивно бездомно куче нахапа лошо жена в Баня

Лора Илиева, която е от Велико Търново, е поредната, която алармира за проблем с бездомните песове. Тя и детето й решават да изведат кучето им на разходка. Изминават около 10 метра от жилището, в което живеят, и какво да видят - глутница кучета щурмуват в двора на къща, намираща се улица "Хан Аспарух".

"Искам да подчертая, че са нови в района, а в него има парк (Дружба), училища и детски градини", обяснява Лора.

Изплашени от кучетата, майката и детето поемат в обратна посока, за да избегнат директната среща с бездомните песове, която среща е потенциално опасна.

"При което вече сме на успоредната улица, аз съм под напрежение, молейки се да не засечем въпросните кучета. И какво да видя, в далечината, на около 50 метра - кучетата се точат едно след друго, може би 5 или 6 и поемат по пътеката между блоковете, която води до Камбаната", споделя още майката, която е категорична, че ще подаде жалба в общината, а междувременно е сигнализирала за проблема и на тел. 112.

Лора Илиева се обърна към служителите в Община Велико Търново със следните думи:

"Уважаеми господа Общинари, бих искала да Ви задам един риторичен въпрос - Какво щеше да стане според Вас, ако аз, която съм с 3-годишния си син и кучето (френски булдог), бяхме попаднали директно на въпросната глутница?! Трябва ли да дадат по новините Вашето безхаберно отношение по въпроса с уличните кучета? Трябва ли да се случи инцидент с някой, за да СПРЕТЕ да пускате безпризорни кучета в района на училища и детски градини? Всеки, който живее около парк "Дружба" ще потвърди, че от една-две години насам популацията на бездомни кучета се е увеличила драстично", пише Лора и призова: "Вземете мерки!".

Да припомним, че в интервю за GlasNews.bg Пламенка Калинкина, която е основател на фондация, организираща и предоставяща защита на всякакъв вид животни, независимо дали са диви, домашни или селскостопански, категорично заяви, че кметове на общини продължават да саботират закона за защита на животните - ЗЗЖ, като не изпълняват разпоредбите в Глава пета "Безстопанствени животни". Не се изпълнява и Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България и Наредба № 4, oбн., ДВ, бр. 11 от 9.02.2021 г. за нейното прилагане. 

Снимката е илюстративна.

Куче избяга от двор, нахапа дете по лицето

Жена спаси кутрета, изхвърлени в найлонова торбичка край Леденика ВИДЕО