Кадри от мрежата за пореден път разделиха обществото. Случаят е от Пловдив и засяга проблема с бездомните животни, грижите за тях, но и отношенията помежду ни.

Жена споделя клипове, на които се вижда как мъж хвърля купички с храна, които са поставени за бездомните кучета и котки. На кадрите веднъж е сам, а друг път придружен от домашно куче.

Според Роси Петрова, която дава гласност на случката от улица "Райна Княгиня" в квартал Филипово, това се случва ежедневно.

Твърденията не оставят хората равнодушни... но това което последва, е трудно за описване. Постъпката е характеризирана с най-черни епитети от някои потребители на мрежата. Върху главата на "дядото" се сипят обиди, тежки клетви и дори преки и косвени заплахи. Целите коментари смятаме да Ви спестим.

Вербалната агресия е двупосочна, а в коментарите следват и обвинения - а полезно ли е храненето и развъждането на бездомни животни?

Вижте историята, споделена от Роси Петрова със съкращения - смятаме да пропуснем някои "пожелания" към мъжа:

"Засрамете се хора! Как ви дава сърцето да хвърляте купичките на бездомните животни? Това се случва в Пловдив на ул. "Райна Княгиня 25".

Въпросният мъж, то направо дядо ще го нарека, всеки ден идва и хвърля купичките, в които храня бездомните животни, и на всичкото отгоре не живее нито в блока отсреща, нито в нашия.

Това имам само като снимков материал, но се вижда с какво спокойствие се вземат купичките и се хвърлят. Ако четеш това, дядо искам да знаеш, че е въпрос на време да те засека и да видим какво си оставил ти там, за да го хвърляш?... Искам също да знаеш, че от днес минавам на тарелки и има още много, много да хвърляш."

Публикацията се споделя в пловдивски групи, както и в такива за помощ на животни. Коментарите са десетки, реакциите също.

Вижте някои от тях:

"Слагате купички за животни, а кълнете хората да не казвам като какви. Е това не го разбирам", гласи едно от мненията.

"Живея в квартал, където по няколко пъти в годината хвърлят отрова по улиците. Човекът е с куче и ако е патил от подобно нещо е нормално да ги изхвърля. Пък до колко е адекватен спрямо възрастта, е друг въпрос", добавя друг човек.

"И аз храня всяка вечер котки. Слагам тарелки и всичко се измита. Три пъти правя къщички облечени със стеропор и снощи беше изхвърлена поредната. Изхвърлена беше даже и водата. През студените зимни дни се криеха малките котета. Така бяха ритнати и смачкани къщичките, че са убили 2 котенца....", разказва жена.

Това са само част от коментарите. При това тези, които запазват добрия тон. Тези с обидите, клетвите и заплахите са далеч по-многобройни.

Което води до друг въпрос? Къде отиде диалогът, който трябва да е водещ. Защо сме готови да скочим с лошото към постъпка, за която може и да не знаем водещия мотив - постъпката на въпросния мъж е далеч от хубава, но все пак.

Да, отношението към бездомничетата в България невинаги е добро. Често има фрапиращи случаи, но доброто и към тях, и към ближния също съществува, а често е въпрос на подход.

Кадри от постъпката на мъжа вижте в клиповете: