От Meteo Balkans предупредиха жителите на няколко града у нас да затворят прозорците на домовете си, тъй като се очаква пясъчна буря.

Много скоро температурите рязко ще се понижат. Очакваме и усилване на вятъра, като най-силни ще са поривите над Североизточна България, написаха на страницата си във Фейсбук от Meteo Balkans. 

Те твърдят, че към Силистра приближава пясъчна буря и отбелязват, че се очакват ураганни стойности на вятъра над крайните североизточни райони от нашата страна.

"На снимката виждаме прах, вдигнат от силните пориви на вятъра! Очакваме много скоро вятъра да стигне до 100 км в час!", пишат от Meteo Balkans.

Снимка: Ellie Petrova

На Фейсбук страницата за прогнози са публикувани и други снимки от Силистра. На фотосите се вижда кафеникав оттенък, като според Meteo Balkans това е прах, който е вдигнат от силния вятър.

"До 100 км в час се очакват в района на Силистра, Добрич и Шумен до минути! В района се наблюдава и пясъчна буря!", уточняват те.

Малко по-късно публикуваха и видеокадри от бурята в Силистра.

"Затваряйте прозорците!", призовават от Meteo Balkans и допълват: "Почти ураганни пориви на вятъра вдигат прах в атмосферата!".

Междувременно силният вятър в Плевен е бутнал дърво, като част от него се е стоварило върху жици.

Снимка: Александър Николаев

Ураганен вятър изкара и натрупа шумата от царевицата по пътя Кнежа - Лазарово, пишат от Meteo Bulgaria. На разклона Търнак - Лазарово растителната маса е запалена и пътят е затворен.

Прогноза за 09.10.2023 г.:

Утре преди обяд облачността ще е предимно значителна, но ще е почти без валежи, след обяд ще намалява над много райони до слънчево. В Западна България ще духа слаб северозападен вятър, на изток ще е от север-североизток, до умерен, след обяд ще се ориентира от юг-югоизток. Ще бъде сравнително хладно с максимални температури предимно между 17° и 22°, в София - около 20°.