Лято, плаж, море... и много боклук.

Без отпадъци на плажа? Само ще си мечтаем за подобно нещо. Снимки, разпространени в социалните мрежи, показват не само тъжната, но и грозна действителност у нас. Част от кадрите са от Златни пясъци - виждаме сметище, при което преобладават кенчета и стъклени бутилки от бира. Общинарите явно не ходят на плаж и не са запознати с купищата отпадаци на метри от плажа... или си затварят очите? Да не би гледката да им харесва - можем само да гадаем.

Много от плажовете в България започват да приличат на сметища и в тази връзка - много от българите не избират родното ни Черноморие за лятна си почивка. 

"Варна - 100 години курортен град. Днес в Златни пясъци.", пише Спас Спасов и споделя кадри от мястото с боклуци. 

"Поради нашата безостоворност и мърливост, страда природата и все по-често ще усещаме последствията от това.", категоричен е Сали Сунай, който пък споделя снимки от Аспаруховия плаж.

"Вчера бяхме на Фестивал на хвърчилата "Въздушни чудеса" - Варна 2022 и реших да снимам красивите хвърчила от далече, но вижте какво срещнах на един паркинг...", пише той в публикацията си. 

Страшна мръсотия до "Маказа" - всякакви боклуци в тревните площи СНИМКИ

В коментарите под публикацията Мария Димитрова отбелязва, че редовно почиства чуждия боклук. А Марчела Димитрова пише: "Така е, не се научиха да си събират боклуците. Това не е само на плажа ами и в града си изхвърлят боклуците, където им падне. Явно в тях си изхвърлят боклука на земята."

Междувременно GlasNews.bg попадна на още една шокираща гледка - отново във Варна. Видеокадри показват как двама мъже изхвърлят мазнини и отпадъци от заведение. Ани Георгиева е заснела видеото и е написала следното в мрежата: "Всички мърморят, че им било мръсно, че имали права, че плащали данъци и можели да имат претенции и изсквания. Но същите тези хора си затварят очите, че имат и задължения, и закони за спазване."

Всички можем да се постараем повече за опазването на околната среда и намаляването на боклука и както споменава Сали Сунай - природата страда и все по-често ще усещаме последствията от това, ако не се предприемат действия. 

Снимки от Златни пясъци:

Младеж почисти улица от боклуци в Асеновград СНИМКИ

Снимки от плаж "Аспарухово":

Не е красиво, нали?