Полицаите от най-големия синдикат в МВР организират щафетни протести "За достойно заплащане" в пет града през тази и другата седмица.

Исканията им са за 20% увеличение на заплатите, спиране на реформите на парче в МВР, пожарната да остане във ведомството и да не се отделя в самостоятелна агенция.

От профсъюза на надзирателите в арестите и затворите, които са към Министерство на правосъдието, обявиха, че ще подкрепят колегите си и ще застанат редом с тях на протестите.

Исканията на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) и синдикат "Огнеборец" бяха поставени още в средата на февруари, когато се разбра, че и на второ четене в Закона за бюджета за 2022 г. няма предвидени суми за вдигане на полицейските заплати.

На 20 февруари стотици униформени от цялата страна пристигнаха на национален протест пред Народното събрание в София. Ден по-късно синдикални лидери преговаряха с вътрешния министър Бойко Рашков и премиера Кирил Петков, но отговорът за по-високи заплати беше: "Не". При тази ситуацията протестите ще продължат, заявиха от СФСМВР.

Площадът пред парламента – пълен с протестиращи полицаи СНИМКИ

Засега са планирани само щафетни мълчаливи събирания по градове и областни дирекции на МВР. Първият протест вече се състоя миналия петък - 4 март, в Каварна, където се събраха десетки полицаи, граничари и пожарникари от дирекциите в Добрич и Варна. Те преминаха през центъра на града и застанаха пред местното полицейско управление, където бяха включени сините буркани на патрулните автомобили и пожарните коли.

В сряда - 9 март, в 12 ч на обед е свикан протест пред сградата на Областната дирекция на МВР (ОДМВР) във Видин. На следващия ден - 10 март, са планирани 3 подобни протеста - в 12 ч на обед пред ОДМВР-Кърджали, в 17,45 пред ОДМВР-Ямбол и в 18,30 ч пред ОДМВР-Пловдив. За следващата седмица - на 15 март, засега е насрочен само протест пред ОДМВР-Перник от 17,45 ч.

Синдикатът на служителите в затворите в България призова членовете си от тези 5 града да подкрепят регионалните протести на колегите им от МВР. Според тях присъединяването към протестните прояви и "единствено правилно и стратегическо решение, предвид очакването на всички работещи в сектора за сигурност - за равно третиране, повишаване на доходите и решаването на важните проблеми, в търсене на нов оптимизъм и като знак за необходимост от действия на държавното управление в кризисна ситуация".