Заложните къщи в България пробутват стари смартфони за нови на привидно изгодни цени. Съдържателите на оказионите твърдят, че апаратите са купени от чужбина, разкодирани за работа с всички оператори и не са употребявани. Реално обаче това са употребявани нови модели, които са закупени на лизинг и ползвани, но поради невъзможност да се изплатят последни вноски, оставени като залог, с чиято разлика клиентът се е разплатил с търговеца.

Примерно флагмански модел на известна марка, който на пазара върни около 1300 лева, или пък друг смартфон, който е към 1500 лева, в оказионите могат да се купят за 1000 лева. Проблемът е, че нито са чисто нови, нито им се пази гаранция.

Имотна измама по Черноморието ни, над 60 чужденци са "опарени"

Заложните къщи печелят от  хората, които са прибегнали до техните услуги, защото нямат друга алтернатива. Повечето са с лоша кредитна история и с по няколко бързи кредита, които едва успяват да покрият месец за месец. Затова въпреки високите лихви, които обвързват хората в оказионите, и мизерните пари, които получават за телефоните, плазмите, лаптопите, ръчните си  часовници или бижута, закъсалите реално само там могат да получат бързи пари без излишни въпроси.

Практика е при изкупуването на техника набързо да се предлага само 1/3 от стойността на скъпите плазми и хладилници, пише "Монитор". Масово се вземат с 30 на 100 по-евтино, отколкото е реалната им стойност, пък златните накити, чиято цена на грам в златарските ателиета е в пъти по-висока.

Клиенти пък се оплакват, че им се пробутва фалшиво злато. Ментета се пробутват и от двете страни на сделката. Обаче, не само от съдържателите на оказионите. Дори опитни хора от бранша се лъжат и приемат за залог ментета, като ги оценяват на стойност като чисто злато, а след това се мъчат да се отърват от тях, предлагайки ги на атрактивни цени.

Кристалина ви пише на мейла за "финансиране от МВФ". Онлайн измама е!

Другото, което много се пробутва, са реплики на маркови часовници, обикновено попаднали контрабандно през митниците на пазара у нас. Сега хит сред ментетата са истинските златни бижута с пълнител от медна тел в тях. Има ги като обеци, гривни и колиета. Проблемът при тях е, че наистина могат да бъдат разбрани само след разрушаване.

За да бъде засечено, от значение е подготовката на комисионера да прецени, че златно изделие с определени параметри не следва да тежи толкова. На същия принцип се хващат смолата, асфалтът и талкът, използвани като пълнеж при ментетата. При най-добрите сред тях единственият начин да се засече измамата е да са разреже изделието.

По-сериозните играчи на пазара пък дори си имат каталог на изделия  от фалшиво злато, който се разпространява онлайн в затворени групи във Фейсбук и се следи от съдържателите на заложните къщи.

В него има стотиците снимки на ментета, на които са се натъквали в работата си служители в оказионите. Ментетата са не само бижута, но и кюлчета злато. Характерно за тях е, че са с по-ниска от стандартната проба 999 - 750.

Нова "фишинг" измама: По мейла ЧСИ ви плаши с дело за задължения

Срещат се в няколко варианта - с титаново покритие, което е устойчиво на киселини, или с дебело златно покритие с пълнеж, информират препатили. И в двата случая има разминаване в теглото поради разликата в плътността на златото и другите метали, обясниха специалисти. Не липсват и фотоси на фалшиви уж старинни монети и златни пендари. Някои - с халки за закачване на колие. И с уж автентични надписи. Често се пласират и имитации на антики, неразпознаваеми на пръв поглед.
 

Други изобретателни измамници измислили схема за кражба на скъпи мобилни телефони. На въдицата може да се хване всеки притежател на устройство. Във Фейсбук е пълно с обяви за изгодни предложения на счупени екрани на GSM-и. В зависимост от модела на телефона услугата "излиза от 50 до 150 лева". Нужно е само да изпратите по куриер повредения смартфон и парите за ремонта до определен получател.

ГДБОП разкри нова измама: Африканци тормозят самотни българки, искат им...

Той взима между 10 и 20 лева от сумата, а остатъкът и апарата са за авторите на схемата, които прибират кеша и се отървават от апарата в най-близкия оказион, който вероятно също е част от схемата. Собственикът на смартфона разбира, че е ужилен, няколко дни по-късно.

Дори и да успее да издири човека, на когото лековерно е изпратил телефон и пари, няма как да стигне до авторите на схемата и е принуден да пие една студена вода. Десетки са ужилените собственици на телефони, които се срамуват да подадат жалба в полицията или просто си купуват нов мобилен телефон, защото не им се занимава с тежка бюрокрация, писане на обяснения и т.н. по районните.