Жители на столичния квартал „Горубляне” излизат на протест. Към 18.00 ч. в понеделник те ще блокират кръстовището с бул. „Цариградско шосе” за един час с настояване за спешни законодателни промени, с които да се отблокират земите им.

„Протестът не е политически, не е и за пари. Може би сме единствените, които не търсим пари от държавата. Искаме да ни оставят да ползваме частната си собственост, за която плащаме данък сгради и такса смет”, каза арх. Янита Тарабанова от Инициативния комитет.

Тя обясни, че от 33 години земите им стоят в ТКЗС, а от 1991-ва до момента са блокирани от държавата. „Аз това не го наричам демокрация. Това, което е необходимо да се направи, са няколко законодателни промени”, посочи архитектът. По думите ѝ през 2020 г. КС се е произнесъл, че блокирането на земята е противоконституционно.

„Като резултат депутатите трябваше да променят в двумесечен срок законите. Те обаче не го направиха. Това не се случи и в следващите две години", добави Тарабанова.

Инициативният комитет опитва да направи среща с новото правителство, тъй като по думите им МРРБ не може самостоятелно да реши проблема.

Протестите ще продължат цялата седмица, за да привлекат вниманието на министерствата към проблема, обясни още арх. Тарабанова. Всеки ден ще се увеличава с един час, а в петък се планира да продължи  до 23 часа.