Две украински деца, избягали от войната, тръгнаха на училище в Бургас.

Саша и Коля вече са в клас в школо в кв. "Сарафово". Саша е във втори клас, а Коля в четвърти. Двамата успяват да избягат от бомбардировките в Киев заедно с баща си Антон Шаповалов - полковник от армията.

След като децата вече са в безопасност и са тръгнали училище, Шаповалов ще се върне в Украйна, за да воюва за свободата на родината си.

"Старая се да не им разказвам. Те са малки, но разбират, че в Украйна има война. Видяха снимките какво е останало от нашия дом, който е взривен в резултат на терористическите действия на руската войска. Но по принцип всичко е добре. Добре ги приеха в училище", разказва Антон Шаповалов пред Bulgaria ON AIR.

"Сформирана е група, която ще определи нивото на компетентност на децата по българските учебни предмети. Те ще получат допълнително по 90 часа, в които ще изучават български език", обяснава зам.-директорът на ОУ "Христо Ботев" в кв. "Сарафово" Димитра Колева.

От Инспектората по образования обясниха, че Саша и Коля вече учат в българско училище, тъй като са с двойно гражданство. Много от бежанците обаче не са се регистрирали и затова не могат да запишат децата си на училище.

"Народ на България, излезте на площадите с лозунги, за да се прекрати войната. Путин да спре тази война!", призова Антон Шаповалов.