Полицейска акция срещу наркотиците в пловдивска дискотека през май миналата година, когато 400 клиенти на заведението бяха принудени "да се събличат, клякат и кашлят и бяха задържани в помещенията за часове“, е посочен като един от най-вопиющите случаи на превишаване на полицейските правомощия в България в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека у нас.

В документа се отбелязва, че през юни Министерството на вътрешните работи санкционира шестима полицаи, включително началника на РПУ Георги Ташев, за неправомерно поведение и превишаване на правомощията, предаде "Фокус". През ноември Пловдивският административен съд обаче отмени порицанието на Ташев като несъразмерно на степента на нарушение, както и за процесуални нарушения от страна на наказващия орган.

Припомняме, че един от собствениците на пловдивския "Бушидо" - Деян Найденов, определи полицейската акция като тенденциозна и целенасочена, довела единствено до унижение на клиентите и загуби за заведението.

"Никога не сме виждали толкова арогантна акция" - това са думите на клиенти и персонал, които са присъствали на полицейската операция, проведена в нощния клуб.

Акцията е стартирала в 1.30 часа, когато пред клуба спират пет полицейски буса, от които слизат близо 50 униформени. Част от тях са с маски, а някои с бронежилетки. Полицаите нареждат на диджея да спре музиката и да светне лампите. Предупреждават персонала, че партито е приключило и започват да проверяват личните документи както на персонала, така и на клиентите. Междувременно входовете на "Bushido" са блокирани и никой не може нито да влезе нито да излезе.

Обиските са продължили повече от 5 часа, като последните клиенти са си тръгнали около 6 часа сутринта. Част от клиентите заявиха, че са били накарани да се събличат и да клякат по няколко пъти. Всеки от обискираните е разписал протокол, че у него не са намерени вещи и предмети, забранени от закона и че "няма възражение". С въпросните протоколи клиентите са били освобождавани от дискотеката.

Още по темата четете тук:

Собственик на "Бушидо": 400 човека бяха унижени, акциите на МВР са целенасочени

Главният секретар на МВР избяга от въпросите за "голата" акция в "Бушидо"

Поредна полицейска проверка в "Бушидо"! Този път няма дори една цигара марихуана

Търси се! Изкупителна жертва за скандалната акция в Бушидо

Разследват полицейски началник заради акцията в "Бушидо"

След "голите обиски" в "Bushido": Започва дисциплинарна проверка срещу служители на МВР

Адв. Екимджиев за обиските "на голо" в Bushido: Брутална милиционерщина