Въпреки дъжда стотици души почетоха паметта на Апостола на Свободата в Карлово, където в момента се провежда традиционния митинг заря за годишнината от рождението на Дякона. В подбалканския град е и председателя на парламента Цвета Караянчева.

Освен официалните лица, сред които е и областният управител на Пловдив Дани Каназирева на площада има и много деца и граждани.

Кметът на града Емил Кабаиванов описа колко буден и напреднал град е бил Карлово по време на Възраждането, което е било забелязано не само от български, но и от чуждестранни пътешественици.

„В такава среда се раджа и израства Апостола, като добавим и влиянието на неговия вуйчо архимандрит Василий и вече имаме една по-пълна картина защо Апостолът се превръща в един от идеолозите на националната революция. Историците и до ден днешен изследват и се прекланят пред Левски.

Карлово ликува! Млади българи минаха по стъпките на Апостола

Карловци пазят духа на Левски! СНИМКИ

Народът го зове Дякон Левски и Апостола на Свободата. Днес ние говорим за него като организаторът и идеологът, човекът, който прозря, че освобождението трябва да тръгне от България, а не от извън границите й. Човекът, който е твърдял, че първо трябва да сме готови за свободата и тогава да искаме помощ отвън“, каза Кабаивнов.

Той коментира също така и протестите през последните дни у нас.

„Времената са бурни, политически градус на напрежението е висок. Виждаме, че една част от сънародниците ни искат промяна. Нека каквото и да правим да мислим за майка България“, каза той.