Стойчо Кацаров посочи, че 25% от българското население е ваксинирано, или това са около 1,7 млн. души. Именно заради ниските нива на ваксинация здравният министър предупреди, че страната ни може да понесе санкции от Европа. Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

"Има опасност за санкции за ниската ваксинация у нас, има такива сигнали от нашите европейски партньори и не можем да им се сърдим за това нещо", уточни д-р Кацаров.

По думите му следващата или по-следващата седмица у нас ще бъдат доставени три вида лекарства за лечение на коронавирус, за които държавата ни ще заплати малко над 30 млн. лева.

Ново 20 от 2022-ра: "Зеленият сертификат" – валиден само след бустерна доза

Все пак се надявам да не намалее желаението за ваксинация покрай лекарствата, сподели Стойчо Кацаров.

По темата с COVID кризата министър Кацаров обясни, че сме обърнали тенденцията, тъй като има спад както на новозаразените, така и на репродуктивното число.

Еврокомисарят по здравеопазването: Пандемията днес продължава заради неваксинираните

Ситуацията е под контрол, броят на хоспитализациите намаля с 1500 души за последните 10 дни. Високата смъртност обаче едва ли ще намалее скоро, а тя е такава заради три основни фактора – Делта вариантът се разпространява доста по-лесно, малка част от населението е ваксинирано и третият фактор е лошото състояние на здравната ни система като цяло, разясни той.

Пострадалите са в добро състояние, няма опасност за живота им. Предложили сме им да бъдат лекувани до когато се налага. Това заяви в ефира на bTV по повод оцелелите от катастрофата на АМ "Струма".

Спях и изведнъж чух пътниците да плачат и викат. Имаше много деца!

Здравният министър увери, че още след Нова година ще бъде стартирана процедурата по закупуване на медицински хеликоптери, а парите ще дойдат през Плана за възстановяване и устойчивост. Той уточни, че става въпрос за 7-8 хеликоптера.

Официално! Учениците се връщат в клас, ако имат зелен сертификат