Засилено полицейско присъствие в казанлъшките села Тъжа и Манолово, чиито жители вчера се биха на Кооперативния пазар в Казанлък. Четирима от настанените в местната болница са с опасност за живота. В ареста остават 11 души от двете ромски фамилии.

Ден след поредният бой между двете фамилии, напрежението в селата, където живеят, остава, твърдят кметовете на двете села. Полиция и жандармерия охраняват двете населени места от снощи.

Баща на две деца е загиналият при масовия бой в Казанлък

Враждата е между два ромски рода - Таирови и Бижеви. Нападнатите споделят, че това е поредният конфликт между фамилиите. „Страхуваме се, защото където и да отиваме, те са с нас. Където и да отидем, те ни следят и пак на удрят. Четири пъти стават вече. То не е един път, два пъти - четири пъти става дума”, оплака се пред Нова Фанка – една от потърпевшите.

Хора от Тъжа, от където са нападателите, вече не си спомнят от къде е започнала враждата, но потвърждават за постоянни конфликти. Кметът на селото Цвятко Балабуров не вярва конфликтът да спре, особено след вчерашния смъртен случай. И той, и кметът на Манолово твърдят, че са нужни ефективни присъди. А ромите споделят, че се страхуват да пуснат децата си на училище, заради страх от саморазправа.