Състоянието на гробищата в един от най-големите български градове възмути жена. Златка Иванова публикува във Facebook за видяното в мястото, отредено за вечен покой, във Варна в мрежата.

Тя пише, че парка се чисти само около входа, а в останалата част е пълно с трева и смет.

"Съжалявам, че ще ви натоваря с тези снимки, но мисля че е недопустимо в XXI век в уж "цивилизована" страна, гробищният парк да изглежда така.

И това е парка в средата на град Варна. Та в този парк се чисти само до входа......е все пак там е лицето му", пише Златка Иванова.

Повечето от хората, коментиращи публикацията, също са възмутени от споделените снимки. Виждат се различни отпадъци и гробни парцели, над които е избуяла висока трева.

Вандали тарашат гробища в Карловско

Но повечето не пропускат и друг важен фактор. На тези места почиват останките на хора, които имат и живи близки, чиято отговорност и признак на почит, е да почистят - доколкото могат парцелите им.

Вижте някои от коментарите:

"Повечето от гробовете са изоставени от близките на починалите и за това са буренясали.

А боклуците се изхвърлят от хората, които посещават гробовете на близките си. Понеже няма кошчета за боклук ги хвърлят на някъде.

Кучетата разнасят също боклуците.

Наркоман буйства на гробища в Пловдив! Задържаха го

Че не се почиства, вярно е, ама и хората са си виновни,че не пазят, а хвърлят безразборно. И няма да е лошо да се поставят кошчета и контейнери за смет", пише Христина Х.

"Крадат се цветя и всичко, що може да се задигне. Коли по наш маниер се паркират и върху плочите до гробовете и се чупят. Винаги си нося чувал за смет, но няма контейнери и не се събират.

Самите алеи са кални и боклучиви. Лошо се поддържат общите части,но и хората са немарливи.", твърди Нина Илиева.

"Изобщо тук в България сме точно като в Третия свят.. Хората тук нямат абсолютно никакво възприятие как точно трябва да се поддържа гробищен парк", заключава Виктория Ненкова.

За съжаление подобни ситуации откриваме и в други населени места в страната. А често проблемът не е единствено чистотата. Случва се да има и вандалски прояви спрямо гробищни паркове.