Кражбите и поругаването на гробищни парцели у нас е доста честа практика.

Повечето гробищни паркове у нас са редовен обект на обир и вандализъм. Проблемът продължава да бъде актуален - крадат се цветя, особено по празниците, вандали обръщат и чупят надгробни плочи и паметници. Жалбите на обикновените граждани, които сварват озлочестени местата за вечен покой на близки и родители, най-често остават без отговор. Докога така?

За подобна хулиганска проява се жалва жител на курортното Карловско градче - град Баня, научи GlasNews.bg. От възмутената жена става ясно, че мародери са задигнали камъни от настилката на гроба на нейн близък роднина. Тя споделя, че е и на други гробове има нанесени щети, и пита: "Бихме ли могли всички заедно да направим нещо, за да спрем този вандализъм?".

Във връзка с този случай, друго лице споделя, че безжалостните хулигани крадат и цветята от гробовете. Близките на покойници смятат, че зад вандалщината стоят мургави наши сънародници и настояват поставянето на 24-часово видеонаблюдение.

Преди две години в град Баня, Карловско, също имаше подобна грозна проява - изкъртени надгробни плочи, откъртени и надраскани снимки на покойници, както и изпочупени свещници и вази за цветя. През 2020 година, кметът на Баня - Стамен Гешев, обяснява, че е трудно да бъдат охранявани гробищата, тъй като няма осветление. По думите му липсата на захранване в района на гробищата възпрепятства поставянето на охранителни камери.

Само на 45 км от Пловдив - лечебните води, излекували ревматизма на Цар Борис III