Още в първите часове на спецакцията на МВР срещу водачите, употребили наркотични вещества, обявена от премиера в оставка Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет вчера, са заловени дрогирани шофьори в различни области на страната.

Всеки от тях е употребил повече от един вид дрога, съобщават от МВР.

Операцията бе разпоредена от вътрешния министър Бойко Рашков, след като 35-годишният Георги Семерджиев предизвика жестока катастрофа на столичния бул. "Черни връх", при която загинаха две млади жени, а таксиметров водач пострада. От МВР описаха бившия футболист като "системен наркоман".

Семерджиев бил системен наркоман, комисар Тенев изреди редица негови нарушения

Около 17 часа вчера пътни полицаи от Велико Търново спрели за проверка 29-годишен водач на лек автомобил "Опел". Мъжът е известен на полицията и е от Севлиево. Тестът за наркотици показал, че той е седнал за волана след употреба на канабис, амфетамин и метаамфетамин. Водачът е задържан за срок до 24 часа. Срещу него е започнато бързо производство.

Десет минути преди полунощ в района на бензиностанция "Петрол" в Царево, служители на МВР спрели за проверка софийска "Хонда CRV", управлявана от 26-годишен столичанин. Установено е, че той е шофирал след употреба на алкохол с концентрация - 0,78 промила и наркотични вещества - кокаин и канабис. Водачът отказал да даде кръв за химичен анализ. Задържан е за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.

В харманлийското управление снощи пък е бил задържан неправоспособен водач на 34 г., шофиращ в Града на Белоногата скутер без регистрационна табела. Техническото средство, с което е бил тестван отчело употреба на канабис, амфетамин и метаамфетамин. При последвалия личен обиск, в дрехите му е открита стъклена лула с жълто вещество, топче със суха зелена листна маса около 1 грам и таблетка с надпис, които той доброволно е предал на разследващите. Мярката му на задържане е до 24 часа.

Министър Рашков обяви вчера, че спецоперацията срещу шофьорите, употребяващи упойващи вещества, ще продължи, докато е необходимо.

Рашков: Има данни за съпричастност на служители на МВР с катастрофата НА ЖИВО