В Пловдив вече има нови и по-модерни микробуси за хората с увреждания, а в Стара Загора кога?

Людмила Борисова написа в социалната мрежа Фейсбук, че в Стара Загора разполагат само с един специализиран микробус, обслужващ хората с увреждания. По думите й микробусът е на почти 30 години и пред тотален разпад.

"В други градове, като Пловдив, Бургас, Варна, София микробусите за хора с увреждания са повече и сравнително нови, само тук в Стара Загора микробусите не само, че не ги смениха за почти 30 години, но и този, който беше на заявки тотално е спрян", написа Людмила Борисова.

Жената се опасява, че микробусът ще бъде заменен с нов чак когато се случи инцидент. Освен това споделя, че поддръжката на старото превозно средство е твърде скъпа.

"По-евтино щеше да излезе да се закупи друго, по-ново", пише жената.

Рушаща се фасада на блок застрашава хората в Стара Загора СНИМКИ

Людмила е категорична, че е грехота за толкова години Община Стара Загора да не предприеме нищо по отношение на този проблем.

"Шофьорите правят всичко възможно да ни превозват. Аз успявам да се придвижа до работа и обратно със закупени от мен скутерчета (те също се развалят и се налага да се поправят), но при по-неблагоприятни метеорологични условия ми се налага да ползвам този така изстрадал микробус, друга жена, която ходи на работа също го ползва всеки ден. Вярно е, че градския обществен транспорт е достъпен, но в момента инфраструктурата е такава, че не позволява на хората, особено на тези, живеещи в Дома за лица с физически увреждания, да имат достъп до него", добави жената.

Старозагорският градоначалник Живко Тодоров обеща да бъдат закупени нови специализирани превозни средства... но трябва да има приет бюджет за тази цел.

"Държавният бюджет не е приет. Съответно не е приет и общинският още", коментира той.

Капан за хора и животни в Стара Загора СНИМКИ

Снимки: Людмила Борисова