Вандалщина или начин на протест? Залепени бележки на врата на читателището "Светлина" в пловдивското село Труд са накарали ръководството да сигнализира в полицията.

За това съобщава Никола Ангелов. По думите му действието е нелепо, защото в случая не става дума за вандалски акт, а такъв на подкрепа към бившата вече библиотекарка - Светла.

Според жителите на селото жената е била принудена да напусне читалището.

Леля Светле, както я наричат децата, обаче получава голяма подкрепа и в мрежата. Местните са убедени, че няма как тя да бъде заместена.

Публикуваме позицията на Никола без редакторска намеса:

Скъпи трудчани, да ви покажа само заради какво вчера деца от селото и техните родители са извикани на разпит в полицията. Според г-жа Ивана Икономова - председател на читалището - за “вандалщина”. 15 листа хартия в джобчета, залепени с тиксо на вратата на читалището.  От деца между 10 и 15 години. Вчера са привикани на разпити, изкарани техните родители от работа, за да “свидетелстват” за листче в хартиен джоб залепен на врата.

Неуважаема, г-жо Икономова, повече от жалка сте в безсилието си. Съжалявам ви. Да давате деца в полицията, да ги наричате “вандали”, да казвате, че има “инцидент” в читалището, просто защото обичат Светла Божилова и да ги карате да плачат в районното.Не забравяйте, че на повечето от тези деца, родителите преди 5 години (не знам дали тогава сте била жител на с. Труд) дариха от своите пари, за да доплатим боядисването на 2-те странични фасади на читалището.

Това читалище, което преди 5 г. между другото, с парите за букети от сватбата ни, с жена ми изрисувахме с образите на Св. св. Кирил и Методий и Паисий Хилендарски и подобрихме малко от малко трагичната му фасада. За сметка на това, наскоро сте ме махнали от приятели от страницата на “Народно читалище “Светлина” с. Труд”, защото съм писал 3 коментара “Браво, Светле” под нейни инициативи. Това е направено и с още няколко човека, за да бъде ограничено правото на изразяване на мнение и свободата на словото. Типично за други диктаторски времена, но вие сте псевдо диктаторче.

Г-жо Икономова, децата сега са уплашени заради разпита в полицията, макар че отговорът на въпроса “Защо го направихте” е бил “Защото обичаме леля Светла”, но пък за сметка на това родителите се захващаме оттук нататък с казуса “Народно читалище “Светлина” с. Труд” и кой иска да си върти схемите на гърба на трудчани. До най-скоро виждане.

Потребители посочват, че подписката в подкрепа на библиотекарката вече е стартирана в селото.

GlasNews e в готовност да публикува и становището по въпроса на читалище "Светлина".