Шоково поскъпване на парното за новия сезон. Вероятно между 30 и 50 на сто за различните райони на страната, прогнозират експерти.

Окончателната цена ще е ясна на 1 юли, когато КЕВР ще реши, стъпвайки на прогнозна цена на газа за следващата една година.

Засега регулаторът има само заявките от топлофикациите, които първо не са публични, и второ - са към края на март.

След направено допитване до топлофикациите какви цени са поискали. Информация дадоха в София, където искат ръст с 29,1% и Бургас - с над 50%. Предвид динамиката на пазара на газа, крайното решение на регулатора изглежда непредсказуемо.

За две стаи в апартамент от 60 квадрата семейството на учителката Славка Кунчева плаща между 100 и 120 лева месечно през зимния сезон. В сметката влизат парното и топлата вода, което напълно се вписва в бюджета на семейството. 

„Ако е драстично, естествено, че ще ни притесни, но ние не знаем колко е“, каза Славка Кунчева пред btv.

Все още не знаят колко ще бъде увеличението на Топлофикация-Сливен, за да направят сметка за новия сезон.

"За съжаление, няма никакъв шанс как да бъде избегнато това повишение, очакваме 30% - 40% да бъде то при най-благоприятни условия, които КЕВР да намери. Крайно време е да бъде изпълнено със съдържание понятието енергийна бедност, за да са ясни нещата, иначе така раздаване на калпак на средства не може да продължи това повече", заяви енергийният експерт Васко Начев.

"Когато природният газ е повишен няколко пъти колкото и тежко да звучи повишение от няколко десетки процента не е нещо неочаквано, дали ще се търсят решения за компенсиране на потребителите – със сигурност и със сигурност това ще бъде коментирано на ниво МС и вицепремиер и премиер", каза министърът на енергетиката Александър Николов.