Вносни ябълки подбиват цената на родното производство. По тази причина известен производител от района на Пловдив изкорени ябълковите си насаждения. По този начин той сложи край на 40-годишна традиция.
 
За последните 40 години Красимир Кумчев е отгледал над 300 милиона килограма ябълки. Тази есен реши да сложи край на бизнеса си и да изкорени насажденията с този вид плод. По думите му, ябълки от Италия и Полша подбиват цената на родното производство. Те пристигат с около 45 стотинки по-евтини, защото чуждите производители получават субсидии.

Още вижте във видеото на GlasNews.bg:
 


 
„Алармирам или да се изравнят субсидиите или да бъдат спрени. Ако нямаме еднаква конкурентна среда, като производител единствено можеш да изкорениш като нас, т.е. да спреш да произвеждаш“, казва Красимир Кумчев.
 
Той припомни, че при влизането на страната ни в ЕС е записано, че през 2017 година субсидиите в целия ЕС ще бъдат изравнени. Пет години по-късно това все още не е факт, а от Европа са ни обещали нов срок – 2027 година.
 
„До 2027 година например Гърция ще получи 10 милиарда повече от България. Това е огромен паричен ресурс, който отива при гръцките фермери и по никакъв начин ние не можем да бъдем конкурентноспособни с тях по тази причина“, казва още производителят.
 
Красимир Кумчев е категоричен, че тук става дума за спасяване на производството. Защото към изкореняване на градините вече преминават и производителите в цялата страна.
 
„Изкореняват се кайсии, сливи, череши, праскови, не само ябълки. И всичко това е заради вноса, който е силно субсидиран“, добавя още мъжът с декари земя край Трилистник.
 
Производителят на ябълки е категоричен, че въпреки трудностите, няма да остави празни площите от изкоренените ябълкови масиви и ще отглежда на тях зеленчуци.