Не може да се предвиди какво следва оттук нататък, структурата на земетресението с магнитуд 7,8 е достатъчно голяма, че като се пренатоварят отделни нейни части, да може да активира друга част от нея и тя да произведе това събитие. Мощността му е много голяма. Земетресение с такъв магнитуд има енергиен еквивалент на водородна бомба с изригване от 130 мегатона. България е достатъчно далеч, че да не може да бъде пряко засегната от случващото се в Турция. Това каза Петя Трифонова, зам.-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН.

Каква помощ изпрати страната ни след труса в Турция

По думите ѝ над 350 афтършока има от началото на първото земетресение. "През 5-6 минути има нов трус. Тази серия може да продължи повече от година, с тенденция за намаляване на броя и интензивността. Обикновено след такова събитие не следват силни трусове. Територията, охваната от сеизмичната активност е два пъти по-голяма от територията на България. Активираха се почти всички участъци на структурата на Източно-анадолския разлом. Енергията, която се излъчва, натоварва съседните структури", заяви тя пред Нова. И допълни, че в Турция има система за предизвестяване, но тя се активира след първите вълни, но не може да предвиди трус.

Расте броят на жертвите в Турция, трусове и тази нощ

Според нея събитието е страшно, а броят на жертвите ще нарасне поне двукратно. "Турция и Гърция са много сеизмични зони. У нас също не е безопасно, но ако се проектират правилно сградите, няма да има от какво да се опасяваме. Колеги от Турция са ми споделяли, че сеизмичните опасности в страната им са добре изучени, проблем е контролът на строителството. По Северно-анадолския разлом се очакваше земетресение. Там е доказано по-активната структура", обясни сеизмологът. И допълни, че в Турция в училище се обучават как да реагират при трусове.

20 затворници избягаха след труса в Сирия

"Първото нещо е да се изключи газ, ток, всичко да се спре и ако могат хората, веднага да се напуснат сградата. Не трябва да се ползва асансьор, но и стълбите са уязвимо място. Трябва възможно по-бързо да се напусне сградата или при невъзможност да се скрием под маса, бюро или под рамката на вратата. Първата вълна винаги се усеща като удар отдолу, след това започва клатене, а после и люлеене. Когато всичко спре, е препоръчително да се излезе навън", разкри доц. Трифонова.

Инж. Димитър Куманов, който е строителен инженер-конструктор, и е бил доброволец при обследването след пернишкото земетресение, заяви, че дори при силно земетресение някои сгради имат шанс да оцелеят. В България обаче не бил правен анализ за сигурността на сградите при евентуално подобно бедствия, уточни експертът.

„Никой не може да каже на колко ще издържат. Това, което е по-рисково, се наблюдаваше в района на Перник, където къщите са строени с местни майстори”, допълни инженерите. По думите му масово при новото строителство има много пропуски и компромиси със сигурността. При панелните сгради обаче било заложено много добро поведение при сеизмични въздействия. Проблемът при тях бил, че те са вече значително реконструирани в сравнение с първоначалния си облик.