Затворници се разбунтуваха в затвор в Северозападна Сирия след смъртоносното земетресение, избягали са най-малко 20 души. В него присъдите си излежават предимно членове на групировката "Ислямска държава", съобщи пред АФП източник от затвора.

Ново земетресение в Турция! Жертвите вече са 3700, може да се увеличат осем пъти

"В затвора на военната полиция в град Рахо близо до турската граница се намират около 2 000 затворници, а за около 1 300 от тях се предполага, че са бойци на ИДИЛ", твърди източникът.

В затвора се намират и бойци от водените от кюрдите сили.

Расте броят на жертвите в Турция, трусове и тази нощ

"След като земетресението удари, Рахо беше засегнат и затворниците започнаха да се бунтуват и поеха контрол над части от затвора. Около 20 затворници избягаха, за които се смята, че са бойци на ИДИЛ", каза служителят в затвора Рахо, който се контролира от протурски фракции.

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер, което беше последвано от десетки вторични трусове в региона, причини щети на затвора - стените и вратите са се напукали.

Българин е в неизвестност след разрушителното земетресение в Турция

Базираната в Обединеното кралство Сирийска обсерватория за правата на човека заяви, че не може да провери дали затворниците са избягали, но потвърди, че е имало бунт.

Рухнаха вековни крепости заради бедствието в Турция ВИДЕО