Хората се чувстват несигурни за утрешния ден и не се взимат адекватни мерки в тая насока от страна на граждани и от страна на правораздавателни органи. Така смята криминалният психолог Тодор Тодоров. По думите му, много са зачестили  злоупотребите по фирми, злоупотреби с големи суми пари или с доста чувствителна, конфиденциална информация. Според него ако до момента хората са били лоялни служители, в ситуацията, която е извън стандартите и нормите би ги провокирала ли  те да постъпят некоректно или нелоялно.

„Това, което до момента аз виждам от моя професионален опит е, че не се взимат адекватни мерки. Не се подсигуряват хората, не се работи с тях. Те очакват сега нещо да се случи, друг очакват да се спре това извънредно положение, да получат някаква помощ от държавата, но това не винаги е разбрано и прието от самите служители. В по-голямата си част те стоят в невидение какво ще се случи утре. И това е проблем“, каза Тодоров.

Според Тодоров ще има ескалация на всички видове престъпления, ако икономическата стегнация стане по –голяма. „Аз не съм чел статистика примерно на самоубийствата как стоят нещата в последните седмици, но имам усещането, че нещата са малко по-различни от колкото със същите периоди на миналата и по-миналата година. По отношение на домашното насилие успях да се запозная, че в други държави например има 30-40 процента ръст. Ние не сме по-различни от тях, със сигурност ще го има и тук. И след това ще се питаме какво го е накарало този човек да си избие семейството после да се самоубие и разни други такива неща, които всеки път ги говорим едни и същи.“, допълни Тодор Тодоров.

Вижте цялото интервю с криминалния психолог Тодор Тодоров пред екипа на Glas.bg.

 

Задължителните маски улесниха крадците. Гладни ли са хората? ВИДЕО