Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев може да поиска оставката на директора на МВР-Пловдив Васил Костадинов, ако резултатите на проверката за голите обиски в клуб Bushido наложат това. Това обясни самият Демерджиев, който пристигна в Пловдив, за да се включи в конференция на тема „Ролята на правната помощ в случаите на домашно насилие и насилие, основано на пола“.

"До колкото виждам от материалите, акцията е ръководена от директора на полицията в Пловдив. Може да се стигне и до такива действия /б.а. искане на оставка/ в зависимост от резултатите от проверките", обясни Демерджиев пред TrafficNews, след като вчера над 300 души излязоха на протест в Пловдив и настояха за оставки, както на Костадинов, така и на главния секретар на МВР. 

Вътрешният министър днес категорично се разграници от подобен тип полицейски действия. 

Близо 300 протестиращи пред пловдивската полиция, директорът се крие СНИМКИ+ВИДЕО

"Такъв тип акция трябваше да бъде съгласувана с мен, а тя не е съгласувана с мен предварително. Второ, не ми беше докладвана тази акция незабавно след нейното извършване. Трето, водят се проверки, които назначих веднага, след като разбрах за акцията. Съобразно резултатите от тези проверки, тъй като данните са противоречиви - тези, които излизат в публичното пространство, и тези, които се съдържат в доклада до мен, ще взема мерки, и то много бързо", още веднъж увери Демерджиев. 

Прокуратурата се зае с "голите" обиски в Bushido

По думите му, той вече е дал указания как да се провеждат такива акции в София. 

"Имах повод вече в София да събера собствениците на подобни заведения с Главна дирекция "Национална полиция", дадох ясни указания как да се правят провеките и се направиха много проверки без никакви проблеми. Тази акция /б.а. в Пловдив/ е малко по-различна, ще разбера каква е причината", посочи Демержиев и призова колегите му адвокати да изчакат също резултатите от проверките, преди да дават тежки квалификации на акцията в Пловдив. 

Алибегов: Ако до понеделник няма оставки, протестът ще стане национален ВИДЕОТой и един от собствениците на клуба поискаха среща с директора на МВР-Пловдив, но такава не бе осъществена

Припомняме, че вчера над 300 души в Пловдив излязоха на протест пред сградата на областната дирекция. Никой от ръководството обаче не благоволи да излезе при недоволните. Нямаше дори и един полицай, който да регулира и охранява митинга, който бе под надслов "Няма да търпим" и на него присъстваха представители на бранша от Пловдив и София.