„Целта ни е да ограничим максимално бързо горския пожар в землището на с. Калугерово, затова тук заедно с огнеборците на ПБЗН в гасенето участват и около 100 горски служители и техника от държавните горски стопанства“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов, който провери на място дали е необходимо допълнително съдействие от Министерството на земеделието при потушаването на огъня.

Министър Иванов съобщи, че в момента пожарът застрашава около 1000 дка, около 20 дка са унищожени, като в гасенето участват два специализирани хеликоптера. „Направени са просеки, за да се отдели гората, която не е засегната, от тази, в която все още има бушуващ огън“, информира земеделският министър. Той благодари на служителите на пожарната и на държавните горски стопанства, на доброволците и на всички фирми, които предоставиха техника за гасенето на огъня.

Пожар пламна край пловдивска гара СНИМКИ

„Тук съм, за да разбера от какво имат нужда огнеборците, служителите на държавните горски стопанства, както и доброволците като техника, допълнителна помощ, за да преодолеем случващото се. Правим всичко необходимо, за да няма други такива инциденти“, каза министър Иванов. Той посочи, че днес е издал заповед, с която до 7 август се забранява косенето на трева и машинното почистване в постоянно затревените площи и обработваемите земи. Земеделският министър съобщи още, че е разпоредил държавното горско стопанство да осигури храна и вода за всички огнеборци.

Във връзка с подписаните днес в Истанбул от Русия и Украйна споразумения с ООН и Турция, които дават възможност за износ на украинско зърно, министърът коментира, че това ще осигури продоволствената сигурност в страните, които са нетни вносители.

За България министър Иванов припомни, че очакваме добра реколта от 6,5 млн. т пшеница, с което напълно ще бъдат задоволени нуждите на страната и ще има възможност за износ. „Към днешна дата в България са влезли само около 6 хил. т украинска пшеница, голяма част от които за реекспорт. Тя ще бъде проверена за качество и евентуалното наличие на вредни вещества. Нямаме нужда от украинско зърно, реколтата у нас е изключително добра“, каза в заключение министър Иванов.