Сигурно на всеки се е случвало да има претъпкан гардероб и да няма какво да облече. В същото време не ви се иска да изхвърляте неща, които пазят толкова спомени в себе си. Hera.bg дава чудесна идея как да си освободим място и в същото време да бъдем добри и съпричастни. 

Не е необходимо да чакаме Коледа, Великден и големите дарителски кампании, за да поднесем добро някому. Защото дребните начини да го сторим работят всеки ден, не само по празниците.

Непотребното за един е потребно за друг

Сезонното почистване на гардероба. Традиция за всяка домакиня е да преподреди стелажите на гардероба и да постави на преден план подходящите за конкретния сезон дрехи. А правилото за едната година гласи, че ако не сме слагали някоя дреха година или по-дълъг период от време, вероятно изобщо няма да се видим облечени в нея. Да, всяка дреха си има история, символика и емоция. Но в случая сме изправени пред няколко алтернативи. Вместо да задръстваме гардероба си и дрехите да събират прах и молци, можем ги дарим. Така тя може да се окаже полезна за някого много повече, отколкото би била за нас.

Непотребни, омалели обувки, чехли, пантофи. Продажбата на обувки втора употреба е забранена от българското законодателство. Но ако разполагаме със здрави такива, не е престъпление да ги отстъпим на хората, които зимно време ходят със сандали, нали? А при добро желание можем да ги изперем – дали на висок градус в пералнята или ръчно е индивидуален избор. Ако са поправимо разлепени/скъсани, един „ремонт“ с моментно лепило би свършил добра работа.
“Най- лесното е да напълним черните чували и да изхвърлим старите и непотребни дрехи, но не изхвърляме ли на боклука и съпричастността си, възможността да направим добро?”


Хората, ровещи в контейнери за боклук, не са необичайна гледка, но не е хуманно и правилно тя да се случва в 21 век. Вече е редовна практика до контейнерите да се виждат дрехи и обувки, дори мебели и стоки за бита, които именно там намират нов собственик.

За децата - освен дрешки и обувки, книжки и играчки. Много родители не могат да съберат кураж да се разделят с книжките и голяма част от играчките на дечицата си. За тях те не са просто анимирани твърди корици, а спомени. Няма да излъжа, ако ви споделя, че и аз с трепет прелиствам детските си книжки, когато ме налегнат носталгични спомени по безгрижните дни. Но не е необходимо да дарявате всички книжни издания на детето. Винаги могат да се отделят 4-5 книги. Сигурна съм че във всяко домакинство могат да се намерят книги, към които детето не е проявява интерес, повтарящи се или които е надраснало.

В консуматорските времена, в които живеем, цялата рода, подкрепена от близки и приятели на семейството буквално залива детето с всевъзможни играчки. Ако и вие сте заринати от купчини пластмасови и плюшени изделия, просто трябва да отделите няколко часа от времето си и да отберете тези, с които детето не си играе, вие не харесвате за него или е надраснало. Не дарявайте счупените си играчки, те вече могат да отидат в боклука, ако са непоправими.

Ако детето ви е достатъчно голямо, може да направите това заедно. По този начин ще запалите и него по каузата и най-важното: от най-ранни години ще му дадете пример за съпричастност, отговорност, обществена ангажираност, състрадателност.

Битовите вещи, които още са в строя, но са забравени в някой дълбок шкаф. Те също биха могли да са изключително полезни за хората, които не могат да си ги позволят. Тук влизат всички онези електроуреди и стоки за бита, които са в изправност, но сте се сдобили с нови, по-качествени. Сервиз за хранене, който ви е в повече, старият, но работещ тостер. Не стига, че заемат място, но са непотребни, а някой може да има нужда от тях.

Още добринки. Ако нямате времето, възможността или наличността на дрехи и вещи, с които да зарадвате нуждаещ се, не се обезкуражавайте. Незначителните на пръв поглед жестове като споделянето на храната - порция домашно приготвена супа, сладкиш или свежи плодове са истинска радост за възрастната съседка с ниска пенсия. Можете да зарадвате бабата, която продава на улицата, като си купите чифт топли терлици и й оставите рестото. А може би ще купите закуска на детето, на което не му достигат пари, за да си я плати.

Къде да намерим нуждаещите се хора? В домове за деца, лишени от родителска грижа, за деца с увреждания, за деца с медико- социални нужди, домове за стари хора, кухни за социално слаби, кризисни центрове за жени и деца, преживели насилие, локални филиали на БЧК.

На интернет страницата на Агенцията за социално подпомагане в раздела „Социални услуги“ може да намерите списъци с адреси и телефони на домове за сираци, приюти за възрастни хора, майки в риск, центрове за обществена подкрепа, кризисни центрове за деца, пострадали от насилие и жертви на трафик в различните населени места в страната. Но нуждаещите се са навсякъде около нас. Само трябва да погледнем с правилните очи на тях и ще ги забележим. Ако почуваствате порив да дарите и помогнете, отдайте се на тези неочаквани прояви на доброта - спонтанността краси още повече добрината.

Най-голямата полза от подобни дребни добрини е ефектът на доминото, който се постига. Възможността да заразите околните, особено децата, с "епидемията" на даряването и социалната отговорност, да дадете личен пример на децата е незаменим урок за всеки. Да правиш добро всъщност е лесно и трябва да бъде ежедневно действие, а не по поводи.